Historisk arkiv

Barne- og ungdomskriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080D
Dato: 04.10.00

15 ekstra millioner:

Samordnet innsats mot barne- og ungdomskriminalitet

Regjeringen foreslår en ekstra satsing på i alt 15 millioner kroner for å følge opp de mange tiltakene i "Handlingsplan mot barne- og ungdomskriminalitet".

Ekstrasatsingen foreslås fordelt på budsjettene til Barne- og familiedepartementet, Justisdepartementet og Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet. 7,5 mill. foreslås over BFDs budsjett. De tre departementene vil samordne bruken av bevilgningen.

Regjeringen mener at det å sikre barn og unge gode oppvekst- og levekår er et viktig virkemiddel for å forebygge utvikling av kriminell adferd. En egen Stortingsmelding om oppvekst- og levekår for barn og ungdom er under arbeid.

Stortingsmelding nr. 17 (1999-2000) - handlingsplanen - omfatter vel 40 tiltak på seks hoved-områder. Regjeringen vil konsentrere innsatsen om bl.a.:

  • Foreldretrening; utvide bruken av "Parental Management Training" (PMT). Metoden er utviklet med tanke på å mestre håndtering av mindre barn med atferdsvansker. PMT er under utprøving i flere fylker.
  • Program mot mobbing; tilby flere grunnskoler et program som under utprøving ved flere skoler har gitt sterk reduksjon av mobbing og antisosial atferd.
  • Oppfølging av ungdom med alvorlige atferdsproblem; videreføre arbeidet med det intensive familiebaserte behandlingsopplegget "Multisystemic Therapy" (MST) . Metoden har vist seg effektiv for å redusere utagering og kriminell atferd.
  • Prosjekt mot gjengkriminalitet; utvide prosjektet i Oslo til Drammen og Kristiansand.
  • Ungdomskontrakter; alternativ til straff, utprøving over to år i utvalgte kommuner.
  • Forskning og kompetanseutvikling; etablere et eget senter ved Unversitetet i Oslo for forskning om problematferd blant barn og unge

For å hindre at barn og ungdom bli kasteballer mellom hjelpetjenestene, legger handlingsplanen dessuten vekt på å samordne arbeidet mellom alle involverte parter.