Historisk arkiv

Barnehagers statstilskudd opphører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Retten til statstilskudd opphører dersom barnehagen holdes sammenhengende stengt i mer enn en måned.

Nr.:

00072/00

Dato:

01.08.00

Kontakt:

Informasjonssekretariatet tlf. 22 24 24 07

Streiken blant førskolelærere:

STATSTILSKUDDET TIL BARNEHAGER OPPHØRER

Barne- og familiedepartementet har i dag sendt brev til fylkesmennene vedrørende trekk i statstilskuddet til drift av barnehager og etablering av midlertidige tilsynsordninger. Retten til statstilskudd opphører dersom barnehagen holdes sammenhengende stengt i mer enn en måned.

Streikens konsekvenser for statstilskuddet

Det pedagogiske tilbudet er midlertidig stengt i barnehager som er berørt av streiken. Regelverket sier at dersom barnehagen holder sammenhengende stengt i mer enn en kalendermåned utover vanlig ferieavvikling, medfører dette at det skal foretas trekk i statstilskuddet. Dette i henhold til rundskriv Q-2/2000 Statstilskudd til drift av barnehager i 2000.

Retten til statstilskudd opphører derfor ved utgangen av august d.å. for de barnehagene som har vært berørt av streiken fra starten 26.mai.Ved en eventuell senere opptrapping av streiken skal tilskuddet midlertidig stoppes i de nye barnehagene som blir berørt, dersom barnehagen er midlertidig stengt i mer enn en kalendermåned.

Etablering av midlertidige tilsynsordninger som følge av streiken

Enkelte kommuner har som følge av streiken blant førskolelærere valgt å etablere tilsynsordninger som drives av assistenter. For å unngå at det drives ulovlige barnepassordninger minner departementet om barnehagelovens § 13 om godkjenningsplikten som bestemmer at:

"Virksomheter som gir tilsyn og omsorg for barn under opplæringspliktig alder, plikter å søke godkjenning som barnehage når:

  • a. virksomheten er regelmessig og flertallet av barna har en ukentlig oppholdstid på mer enn 20 timer, og
  • b. antall barn som er tilstede samtidig er 10 eller flere når barna er tre år eller eldre, eventuelt fem eller flere når barna er under tre år, og
  • c. tilsynet utfres mot godtgjøring.

Virksomheter etter første ledd må være godkjent før driften settes i gang."

Fylkesmennene har tilsyn med barnehagene etter barnehageloven.