Historisk arkiv

Budsjettiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080G
Dato: 04.10.00 [ dd.mm.åå ]

Budsjettiltak

For å begrense utgiftsveksten i statsbudsjettet foreslår regjeringen nominell videreføring av barnetrygden og kontantstøtten. Kontantstøtteordningen foreslås dermed videreført med samme stønadssatser som for inneværende år. For barnetrygden blir imidlertid satsene noe endret ved at det samtidig foreslås oppheving av søskengraderingen og innlemming av forsørgerfradraget.

Dagens regler innebærer at barnetrygden gis med en høyere sats fra og med tredje barn i søskenflokken. Dette er ikke uten videre i samsvar med utgiftsprofilen i familier med flere barn. Søskengraderingen har derfor siden 1998 blitt gradvis moderert. Til sammen gir budsjettiltakene i barnetrygden og kontantstøtten en innstramming i budsjettet på om lag 780 millioner kroner.

-Slike budsjettiltak er aldri lette å foreslå, men er nødvendig i forhold til helheten i budsjettet sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

For å få en tilstrekkelig innstramming i budsjettforslaget foreslår regjeringen i tillegg mindre nedjusteringer i enkelte andre tiltak innenfor Barne- og familiedepartementets område.

Adopsjonsstøtten til foreldre som adopterer barn fra utlandet foreslås satt ned med 5 000 kroner til 15 000 kroner. Med tett oppunder 800 adopsjoner per år, gir dette en innstramming i budsjettet på om lag 3,5 mill. kroner.

Videre legger regjeringen i budsjettforslaget opp til en reduksjon på om lag 3 mill. kroner på tilskuddsordningen til ungdomstiltak i større bysamfunn samt en reduksjon på ca 1 mill. kroner i tilskuddet til barne- og ungdomsorganisasjoner. Barne- og familieministeren understreker at disse kuttene må ses i lys av regjeringens ekstra satsing på i alt 15 millioner kroner for å følge opp de mange tiltak i handlingsplanen mot barne- og ungdomskriminalitet, samt styrking av FRIFOND-midlene med 10 millioner kroner, der over halvparten er avsatt til frivillig barne- og ungdomsarbeid lokalt.