Historisk arkiv

Endringer i barnetrygden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080C
Dato: 04.10.00

Endringer i barnetrygden

Regjeringen foreslår at forsørgerfradraget i skatt innlemmes i barnetrygden fra 1. januar 2001. Barnetrygden og forsørgerfradraget har samme formål, nemlig å kompensere for merutgifter ved å ha barn. En sammenslåing innebærer forenkling av overføringsordningene til barnefamiliene. Regjeringen foreslår videre at ordningen med søskengraderte satser avvikles fra 1. januar 2001.

Forsørgerfradraget i skatt utgjør 1 820 kroner per år per barn mellom 0 og 18 år. Når forsørgerfradraget innlemmes i barnetrygden øker barnetrygdsatsen med 1 716 kroner. Omleggingen er først og fremst en administrativ forenkling uten stor betydning for stønadsmottaker. Grunnen til at økningen i barnetrygdsatsen blir noe lavere enn forsørgerfradraget er at enslige forsørgere får barnetrygd for ett barn mer enn de forsørger. Det utbetales derfor flere barnetrygder enn forsørgerfradrag.

Regjeringen foreslår videre at ordningen med søskengraderte satser avvikles fra 1. januar 2001. Dagens regler innebærer at barnetrygden gis med en høyere sats fra og med tredje barn i søskenflokken. Dette er ikke uten videre i samsvar med utgiftsprofilen i familier med flere barn. I 1999 ble satsstrukturen modifisert ved overgang fra fem til to satser, og i 2000 ble søskentillegget om lag halvert. Med regjeringens forslag vil satsen for hvert barn bli 11.664 kroner per år uavhengig av hvor mange det er i søskenflokken. Småbarnstillegget, det ekstra småbarnstillegget til enslige forsørgere og Finnmarkstillegget foreslås videreført med dagens satser.

Barnetrygden foreslås budsjettert med 14,9 mrd kroner – en økning på 19,6 % fra årets budsjett. Økningen skyldes innlemmingen av forsørgerfradraget.

Regjeringen vil dessuten fremme et forslag om ny barnetrygdlov for Stortinget i løpet av 2001. For å få en mer tidsmessig barnetrygdlovgivning vil det bli lagt vekt på språklig forenkling, bedre struktur og innlemming av forskrifter i loven.