Historisk arkiv

Endringer i rundskriv - vedlegg til pm 00085

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Fosterhjemsrundskrivet (Q-0836)

Ny tekst i to avsnitt i kap. 4 om krav til fosterhjem:

"Fosterhjem bør i utgangspunktet danne en familieenhet. Det innebærer ikke at hjem som består av enslig person skal utelukkes som fosterhjem. Mange fosterbarn vil ha behov for mer enn én voksenperson, og som regel vil det gi større trygghet å ha to fosterforeldre. Dette må imidlertid vurderes i hvert enkelt tilfelle. Barnets eventuelle behov for to personer og eventuell tilknytning mellom barnet og den voksne bør tillegges vekt.

Ved valg av fosterhjem skal omsorgsevnen og ikke seksuell orientering være avgjørende. Det innebærer at homofile og lesbiske familier kan godkjennes som fosterforeldre. I de tilfellene der adopsjon er aktuelt på sikt, bør ikke homofile og lesbiske familier benyttes som fosterhjem. Dette skyldes at homofile og lesbiske par i dag ikke har anledning til å adoptere."

Retningslinjer om hjelpettiltak (Q-0982)

Endringer i ett avsnitt i kap. 5.3 om besøks- og avlastningshjem (endringer uthevet):

"Barnevernloven har ingen nærmere regler for besøks- og avlastningshjem. For å sikre at de personer som rekrutteres til slike oppdrag har de nødvendige forutsetninger for å fylle oppgaven, bør de prosedyrer og krav som gjelder for utvelgelse av fosterhjem i utgangspunktet følges. Barneverntjenesten bør på samme måte som ved rekruttering av fosterhjem undersøke de aktuelle familiene nøye og forsikre seg om at disse er i stand til å ivareta det enkelte barns behov. Oppgaven som besøks- og avlastningshjem skiller seg imidlertid ut fra fosterhjemmene på den måten at et besøks- og avlastningshjem ikke skal erstatte barnets hjem hos sine biologiske foreldre. Dette innebærer at kravene til et besøkshjem kan være annerledes enn de som stilles til ordinære fosterhjem.

Det vil således ikke være behov for å stille samme krav til for eksempel alder eller sivil status som ved valg av fosterhjem. Så vel enslige personer som samboerpar og homofile par vil kunne benyttes som besøks- og avlastningshjem.

Som nevnt ovenfor må barnets behov være det avgjørende for utvelgelsen.

Besøks- og avlastningshjem er frivillige hjelpetiltak, og det er således opp til foreldrene om de vil ta imot barnevernets tilbud om et konkret besøks- eller avlastningshjem. Når det gjelder samtykke fra foreldre og barn over 15 år og yngre barns rett til å bli hørt, vises det til rundskrivets kapitel 3.1 og 3.2."