Historisk arkiv

Enklere for homofile par og enslige å bli fosterhjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Endringer i retningslinjene til barnevernloven som trer i kraft umiddelbart.

Pressemelding

Nr.: 00085
Dato: 31.10.00

Enklere for homofile par og enslige å bli fosterhjem

Det blir nå enklere å benytte homofile par og enslige som fosterhjem og besøks- eller avlastningshjem i barnevernet. Barne- og familieministeren har nå endret retningslinjene til barnevernloven på disse punktene. Endringene trer i kraft umiddelbart.

Generelt skal barnets beste være det avgjørende ved plassering i fosterhjem eller valg av hjelpetiltak. Barnet selv eller foreldrene må ikke motsette seg at det aktuelle hjemmet benyttes, og det skal fortsatt legges stor vekt på at hjemmet er egnet til å gi barnet et godt og trygt tilbud.

Den nye teksten i "Fosterhjemsrundskrivet" gjør det klart at omsorgsevne og ikke seksuell orientering skal være avgjørende. Homofile og lesbiske par kan godkjennes som fosterhjem. Endringene tydeliggjør også at enslige personer kan godkjennes. Fortsatt gjøres det imidlertid unntak der fosterhjemsplasseringen foretas med tanke på senere adopsjon, idet homofile og lesbiske par etter adopsjonsloven i dag ikke har anledning til å adoptere.

Endringer i retningslinjene for hjelpetiltak gjør det tilsvarende klart at enslige personer, samboende par og homofile par skal kunne benyttes som besøks- og avlastningshjem i barnevernet.

- Dette er endringer i tråd med dagens familiemønster i Norge. Vi kan ikke la være å bruke ressurspersoner som fosterforeldre på bakgrunn av et for tradisjonelt syn på hva som er en god familie, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.