Historisk arkiv

EXPO 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Europeisk framtidsdebatt i den norske paviljongen på verdensutstillingen!

Nr.:

00079

Dato:

21.09.2000

Kontaktperson:

Informasjonssekretariatet, tlf. 0047 22 24 24 07

EXPO-konferansen:

SLIPP UNGDOMMEN TIL!

- Ungdom må få større innflytelse! Politikerne må lytte til oss! Media må slutte med sin ensidige negativfokusering på oss. Vi oppfordrer all ungdom til å delta mer i samfunnet, sier ungdommene fra EXPO-konferansen i Hannover.

Sammen med Barne- og familiedepartementet arrangerte Statens Ungdoms- og adopsjonskontor (SUAK) denne uken en konferanse i den norske paviljongen på verdensutstillingen EXPO 2000.
24 ungdommer fra seks europeiske land arbeidet der sammen for å skape nettverk og bruke ny teknologi. Hensikten var å styrke egen deltagelse i samfunnet. Siste del var en WEB-konferanse der europeisk ungdom ytret meninger om bl.a. stemmerettsalder, nye medier og makt/avmakt.

Eget ansvar
En av ungdommene, Joackim fra Tyskland satte ord på manges tanker:
"Vi må finne nye nettverk og strukturer for deltakelse som passer ungdom! Partier og organisasjoner duger ikke alltid. Vi må kommunisere med politikerne og selv ta initiativet. Vi må bli bedre til å informere andre ungdom om vårt arbeid i samfunnet. Det betyr at all ungdom må få tilgang til ny teknologi for å bli bedre til å kommunisere og bygge nettverk."

Italia i 2001
Konferansen var den første i sitt slag, og ga mersmak. Neste år blir Italia, og deltagerne startet organiseringen under konferansen med å fordele ansvaret. De fire norske ungdommene som drev hele konferansen fortsetter arbeidet med å informere om Norsk demokratiforum og ungdområdene, mens Italias kommende vertskap vil starte lobbyvirksomhet for å få egen ungdomsminister.

Voksenverdenens læremestre
Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim som åpnet konferansen, kommenterer den slik i etterkant:
- Ungdom er en ressurs som voksenverden har mye å lære av. Dessuten er det viktig å vite at arbeidet over landegrensene er sterke virkemidler i kampen mot fordommer og for fred. Overordnet mål for konferansen var å skape kontakt over landegrensene.

Aktuelle lenker:
 
Statsådens åpningstale
Bakgrunnsstoff for konferansen