Historisk arkiv

Flere barn blir omfattet av statlig støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00042
Dato: 05.05.00

Omsorgsovertakelse for barn i statlige mottak:

Flere barn blir omfattet av statlig støtte

Regjeringen vil gi kommuner som overtar omsorgen for barn i mottak særskilt tilskudd fra staten. Regjeringen vil også gi fylkeskommunene refusjon for utgifter ved slike omsorgsovertakelser. Forslaget om endringer i barnevernloven passerte statsråd i dag.

Regjeringen foreslår at kommuner som overtar omsorgen for barn som befinner seg i mottak, og har kommet til Norge med foreldre eller andre med foreldreansvar, får et årlig tilskudd på 90 000 kroner pr. barn. Beløpet tilsvarer tilskuddet som allerede gis til kommuner som bosetter enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger.

Regjeringen foreslår også at fylkeskommunene får refundert sine utgifter i forbindelse med slike omsorgsovertakelser, slik de i dag får for barnevernutgifter for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger.

- Utgiftene i forbindelse med omsorgsovertakelser kan være en stor belastning for den enkelte kommune. Forslaget vil redusere denne belastningen. Formålet er å hindre at kommuner av økonomiske årsaker fristes til å utsette saker om omsorgsovertakelse for barn i mottak, i påvente av at de skal bosette seg i en annen kommune, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.