Historisk arkiv

FNs generalforsamling spesialsesjon "Women 2000" i New York 5.-9. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00053
Dato: 31.05.00

FNs Generalforsamling spesialsesjon "Women 2000:Gender Equality, Development and Peace for the Twenty-first Century" New York, 5-9. juni

Spesialsesjonen "Women 2000" om likestilling, utvikling og fred i det 21. århundre skal fokusere på styrking, videreføring og implementering av handlingsplanen som ble vedtatt ved FNs kvinnekonferanse i Beijing 1995.

Det er enighet om politisk erklæring. Utfallet av forhandlingene om sluttdokumentet er ikke klart pr. d.d. Sluttdokumentet tar opp situasjonen på alle de 12 områdene som handlingsplanen fra Beijing omfatter: Kvinner og fattigdom; Utdanning og opplæring av kvinner; Kvinner og helse; Vold mot kvinner; Kvinner og væpnet konflikt; Kvinner i politikk og ledelse; Kvinner og økonomi; Institusjonelle likestillingsmekanismer; Kvinner og menneskerettigheter; Kvinner og media; Kvinner og miljø; Jenter.

Det er kun få dager igjen til å bli enig om sluttdokumentet, og det forventes spennende forhandlinger. Sluttdokumentet skal komme med anbefalinger for ytterligere tiltak for fremtiden, i tillegg til beskrivelser av hvordan disse områdene skal implementeres. Norge vil være på vakt for å hindre svekkelse av handlingsplanen og arbeide for en ytterligere forbedring av denne. Målet er et fremtidsrettet dokument for alle verdens kvinner.

Norge vil spesielt prioritere å arbeide med følgende:

  • Reproduktive og seksuelle rettigheter (sexual rights). Dette temaet forventes å bli vanskelig å få i havn.
  • Diversity. Dette er en tekst som henviser til respekt for og hensyn til ulikheter mellom kvinner, blant annet seksuell orientering, etnisitet, urbefolkningsstatus m.m.
  • Nasjonal suverenitet. Enkelte land er kritiske til, og sterkt i mot at handlingsplanen skal gjøres til gjenstand for internasjonal vurdering.
  • Bistandsspørsmål: Norge og mange andre ønsker en sterkere tekst for økt internasjonal bistand.
  • Vold mot kvinner: Noen land har foreslått å unnta "voldtekt i ekteskap" fra teksten, fordi noen land fremdeles har voldtektslovgivning med unntak for ekteskap. Dette temaet er det også sterk interesse fra de norske organisasjonene.

Norges delegasjon ledes av Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim og nestleder er statssekretær i UD, Sigrun Møgedal. FN-ambassadør Ole Peter Kolby og Politisk rådgiver i barne- og familiedepartementet Kjell Erik Øie er også med i delegasjonen. En oversikt over Norges delegasjon følger vedlagt.

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim reiser til New York 2. juni og returnerer torsdag 8. juni. Statsråden og de fleste medlemmer i Norges delegasjon skal bo på Beekham Tower Hotel, 3 Mitchell Place (hjørnet av 49. gate og 1. avenue), New York, N.Y. 10017, tel. 1-212-355-7300, faks 1-212-753-9366.

Informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg ledsager statsråden under oppholdet og kan nås på mobiltelefonnr. 97 56 76 77 (fra USA +47 97 56 76 77)

Pressemøter

Norske journalister som befinner seg i New York ifm spesialsesjonen er velkommen til en orientering med statsråden på Beekham Tower Hotel søndag 4. juni kl. 10.00.

Det vil også bli pressebriefing med delegasjonsledelsen onsdag 7. juni kl. 09.45, i FN delegasjonen, møterom 39. etg.

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim holder Norges hovedinnlegg onsdag 7. juni ca. kl. 17.30 (norsk tid 22.30)

Tekstene: politisk erklæring og løpende oppdatert sluttdokument, finnes på samme web adresse som akkreditering.

Akkreditering

Journalister og fotografer som ønsker akkreditering til FN-bygningen må søke om dette omgående. Søknadsskjema og beskrivelse av krav til søknaden finnes på: http://www.un.org./womenwatch/daw/followup/beijing+5.htm velg "Accreditation form".

Akkrediteringsskjema kan også fås via faks fra BFD-INFO, etter henvendelse på tel.nr 22 24 24 07.

Den faste delegasjonen ved FN v/Susan Eckey kan bistå med praktiske råd og informasjon om spesialsesjonen. (Tel. (00-1) 212 421 0280 / mobil (00-1) 917 561 9992.

Evt. spørsmål om statsrådens program, avtaler mv bes rettet til informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg, tel. 975 67 677.