Historisk arkiv

Forslag om endringer i partnerskaploven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Adgangen til å inngå partnerskap bør utvides, foreslår regjeringen.

Endringer i partnerskapsloven:

Adgangen til å inngå partnerskap i Norge bør utvides

Regjeringen la 30. juni 2000 frem forslag til endring av tilknytningsvilkårene i partnerskapsloven. I dag er kravene for å inngå registrert partnerskap i Norge at minst en av partene har bopel i landet og at en av dem er norsk statsborger. Dette er krav regjeringen nå ønsker å endre.

I Ot.prp.nr. 76 (1999-2000) Om lov om endringer i lov av 30. april 1993 nr. 40 om registrert partnerskap foreslår regjeringen å utvide adgangen til å inngå partnerskap til også å gjelde par der:

  • en av partene har hatt fast bopel i Norge de siste to år før registreringen
  • en av partene har bopel i landet og en av partene er statsborger i Danmark, Island eller Sverige, departementet kan ved forskrift kan utvide dette til å gjelde statsborgere i land med tilsvarende partnerskapslovgivning

Bakgrunnen for endringene:

Dagens regelverk innebærer at borgere i de nordiske land i visse situasjoner ikke kan inngå partnerskap når de er bosatt i et annet nordisk land, selv om både hjemlandet og bostedslandet har regler om registrering av partnerskap. Dette problemet har de nordiske landene med partnerskapslover nå samarbeidet om å gjøre noe med. Det har dessuten vært et ønske å harmonisere de nordiske partnerskapsreglene.

I Danmark kan man inngå partnerskap når begge partene har bodd i landet de siste to år. I Sverige er det tilstrekkelig at en av partene har bodd i landet de siste to år. Det norske forslaget tilsvarer det svenske på dette punktet. Begrunnelsen er at personer med sterk tilknytning til landet kan ha et rimelig ønske om å inngå partnerskap. Dette kan for eksempel gjelde en utlending som har vokst opp i landet uten å ha norsk statsborgerskap.

Se endringsforslaget i Odelstingsproposisjon 76

Se også gjeldende lov om partnerskap