Historisk arkiv

FRIFOND-midlene økes med 10 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080E
Dato: 04.10.00

Tilskudd til frivillig barne- og ungdomsarbeid:

FRIFOND-midlene økes med 10 millioner

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2001 omfatter en kraftig økning av FRIFOND-midlene til frivillig lokalt barne- og ungdomsarbeid. Regjeringen vil øke den samlede potten fra 20 til 30 millioner kroner.

FRIFOND-midlene, som finansieres av statlige spilleinntekter, ble etablert ved revideringen av inneværende års budsjett. Over BFDs budsjett ble det avsatt 12,4 millioner kroner på en egen tilskuddspost for frivillig barne- og ungdomsarbeid på lokalplanet. I forslaget til neste års budsjett er denne posten økt med over seks millioner til 18,5 millioner kroner.

Tilskuddsordningen under BFD har som formål å styrke mulighetene for frivillige organisasjoners lokale lag og foreninger gjennom økonomisk støtte til medlemsbasert virke i lokalmiljøet. Midlene fordeles gjennom Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og kan tildeles alle typer barne- og ungdomsorganisasjoner som ikke er knyttet til teater og musikk.

Som ledd i et generelt rammekutt på BFDs budsjett er postene for tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjoner og ungdomstiltak i større bysamfunn ("storbymidlene") redusert med til sammen 3,9 millioner kroner i budsjettforslaget for 2001.

Den økte satsingen gjennom FRIFOND-midlene på BFDs budsjett mer enn oppveier disse rammekuttene.

I tillegg ble det ved revideringen av årets budsjett etablert en ordning for lokale frivillige teater- og musikkorganisasjoner under Kulturdepartementet med 7,6 millioner.

Kulturdepartementets andel av midlene fordeles gjennom Norsk musikkråd og Norsk Amatørteaterråd. Regjeringen foreslår en økning også på KDs budsjett, slik at de samlede FRIFOND-midlene kommer opp i 30 millioner kroner i 2001.