Historisk arkiv

Informasjonstelefon om tvangsekteskap åpnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00030
Dato: 03.04.00

Landsdekkende informasjonstelefon åpnet:

- Viktig bidrag i kampen mot tvangsekteskap

- Informasjonstelefonen er først og fremst et tilbud til ungdom som trues med eller utsettes for tvangsekteskap, og som trenger alt fra råd og veiledning til akutt krisehjelp. Samtidig skal tiltaket være et hjelpemiddel til økt kompetanse om tvangsekteskap i det offentlige hjelpeapparatet, sa barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim da hun åpnet den nye informasjonstelefonen mandag.

Informasjonstelefonen mot tvangsekteskap skal drives av Oslo Røde Kors Internasjonale Senter (ORKIS), som har arbeidet med problemet i flere år. - Røde Kors er en livsynsnøytral organisasjon, og den er allment akseptert som hjelpeorganisasjon på tvers av nasjonaliteter. Men ORKIS vil samtidig være avhengig av et nært samarbeid med andre organisasjoner som har kompetanse om og arbeider mot tvangsekteskap, understreket statsråden ved åpningen.

Informasjonstelefonen skal være landsdekkende. Ungdom over hele landet kan bruke telefonen som kilde for opplysninger, veiledning om lov og rettigheter, hvilke offentlige etater som har ansvar, og hvor det finnes mer kompetanse og muligheter for bistand.

- Det innebærer at de som skal bemanne telefonen må ha kompetanse om tvangsekteskap og i tillegg god oversikt over offentlige og frivillige hjelpeinstanser over hele landet. Det er et poeng at de unge kan få hjelp i nærheten av der de bor. Samtidig skal telefonen være et sted der lokalt ansatte i det offentlige hjelpeapparatet kan innhente informasjon om aktuelle tiltak og hvor de kan henvende seg for bistand. Kompetanse om tvangsekteskap er i dag svært varierende i det offentlige hjelpeapparatet, påpekte Karita Bekkemellem Orheim.

Informasjonstelefonen har "grønt" nummer: 815 55 201 og er åpen alle hverdager fra kl. 11.00 til 20.00. Alle som betjener telefonen har taushetsplikt.