Historisk arkiv

Ny barnetrygdlov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Forslag ute på høring til 31.01.01.

En mer tidsmessig barnetrygdlov

En enklere og mer forståelig lov for den enkelte og for trygdeetaten er hovedmålsettingen bak arbeidet med utformingen av en ny barnetrygdlov. Det foreslås enkelte endringer i forhold til dagens regler, blant annet skal retten til barnetrygd ved utenlandsopphold knyttes opp til hvorvidt barnets foreldre er trygdet i Norge etter reglene i folketrygdloven.

Barne- og familiedepartementet sender i dag ut et høringsnotat om ny barnetrygdlov. Departementet arbeider med en totalrevidering av regelverket for barnetrygd med sikte på en mer tidsmessig barnetrygdlovgivning. Hovedmålsettingen er å få en enklere lov, med et regelverk som er mest mulig forståelig for den enkelte og lettest mulig å praktisere for trygdeetaten. Det er lagt vekt på et enkelt og klart språk og innlemmelse av forskriftene i loven.

På noen områder foreslås det forenklinger av regelverket som gir reglene et litt annet innhold enn gjeldende rett. Samme regler for utbetaling og disponering av barnetrygd skal gjelde for barn i fosterhjem og barneverninstitusjoner som for barn ellers, heter det i forslaget. Barnetrygden vil da bli utbetalt til barnets fosterforeldre eller til institusjonen til løpende forsørgelse.

Det foreslås at retten til barnetrygd ved utenlandsopphold knyttes opp til hvorvidt barnets foreldre er trygdet i Norge etter reglene i folketrygdloven. Alle familier med nær tilknytning til Norge, i form av trygdetilknytning, vil etter dette kunne ha rett til barnetrygd ved utenlandsopphold. Noen flere enn i dag vil få rett til barnetrygd, da dagens regelverk bare gir slike rettigheter til utvalgte grupper.

Aktuelle lenker:
 
Ny lov om barnetrygd - høringsnotat

Ny lov om barnetrygd - høringsbrev

Lov om barnetrygd

Rikstrygdeverkets brosjyre om barnetrygd