Historisk arkiv

Økt støtte til familie- og likestillingspolitiske organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080H
Dato: 04.10.00

Omlegging av organisasjonsstøtten fra driftsstøtte til tiltak og prosjekter:

Støtte til familie- og likestillingspolitiske organisasjoner økes

Regjeringen foreslåri statsbudsjettet for 2001 om lag 2 millioner kroner til familie- og likestillingspolitiske organisasjoner. Samlet sett innebærer dette en økning. Målet med tilskuddsordningen skal være å bidra til økt oppmerksomhet og debatt om familie- og likestillingspolitiske spørsmål ved å stimulere organisasjonene til utadrettet virksomhet, mangfold og et høyt aktivitetsnivå.

Regjeringen ønsker at likestillingsarbeidet innenfor arbeids- og familielivet skal vitaliseres og styrkes, ved at det tilføres mer midler til prosjekt- og aktivitetsstøtte til organisasjoner og prosjekter. På denne måten vil regjeringen støtte organisasjonenes muligheter til å sette dagsorden og til å være pådrivere og vaktbikkjer overfor det offentliges eget likestillingsarbeid. Bredden i likestillingsarbeidet skal prioriteres ved at støtten kommer langt flere organisasjoner til gode. Herunder også støtte til internasjonalt arbeid og prosjekter og tiltak som tar for seg fars-/ mannsrollen.

Det foreslås at organisasjonsstøtten legges om over to år, slik at midlene fra og med 2003 i sin helhet nyttes til tiltak og prosjekter. Driftsstøtten som har vært gitt til et fåtall organisasjoner vil bli avviklet over to år. Det vil i 2001 bli opprettet en tilskuddsordning til tiltak og prosjekter i regi av frivillige organisasjoner på familie- og likestillingsområdet. Ordningen foreslås administrert av Likestillingssenteret etter retningslinjer utarbeidet av departementet.

Tilskuddsmidlene lyses ut slik at alle organisasjoner som arbeider med familie og likestillingspolitikk kan søke. Det kan gis tilskudd til tiltak og prosjekter som har som siktemål å gi informasjon, skape oppmerksomhet, bidra til debatt og holdningsendringer mv på familie- og likestillingsområdet, herunder også støtte til prosjekter og tiltak som tar for seg fars-/mannsrollen. Til små, sårbare organisasjoner kan det gis et påslag på aktivitetsstøtten på inntil 25 pst til administrasjon. Små organisasjoner kan også søke tilskudd til organisasjonsbyggende tiltak som kompetanseutvikling, medlemsverving m.v.

Sollieutvalget, som leverte sin rapport våren 1999 foreslo en betydelig økning av driftsstøtten og en tilsvarende reduksjon av tilskudd til enkelttiltak og prosjekter i forhold til dagens fordeling. I følge forslaget skulle grunnstøtten gis til organisasjoner med minimum 1000 medlemmer i minst 10 fylker. Forslaget ville føre til at en stor andel av midlene som nyttes til organisasjonsstøtte på dette området, ville bli konsentrert til noen få og store organisasjoner. På likestillingsområdet er det mange små organisasjoner. Regjeringens erfaring er at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom antall medlemmer og organisasjonens slagkraft og påvirkningsmuligheter.