Historisk arkiv

Statsråd Karita Bekkemellem Orheims tale ved FNs spesialsesjon "Women 2000" i New York

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00056
Dato: 07.06.00

FNs spesialsesjon Women 2000

I dag kl. 17. 30 amerikansk tid holder barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim sin tale i FNs generalforsamling. I talen tar hun opp fire tema: kvinner og fattigdom, kvinners reproduktive rettigheter, vold mot kvinner og mannens rolle.

  • Fattigdomsproblemet er et kvinneproblem. Jenter og kvinner utgjør om lag 80% av den fattigste delen av verdens befolkning, og svært mange av dem er eneforsørgere. Det er blitt godt dokumentert at å investere i kvinner gir tifold igjen, sier Bekkemellem Orheim. Vi må også utvikle helsetilbudet og se på dette i et likestillingsperspektiv. Her er det mange viktige oppgaver å ta fatt på: prevensjon, abortspørsmålet, kjønnslemlestelse og behandling av sykdommer. Kvinner må ha tilgang til prevensjon, som beskytter både mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Vi vet også at HIV/AIDS epidemien rammer kvinner og barn sterkt, spesielt i den tredje verden. Vi må avkriminalisere abort. I følge WHO dør om lag 600 000 kvinner årlig av komplikasjoner relatert til svangerskap.
  • Seksuelle rettigheter betyr også selvbestemmelse og kontroll over egen kropp. Alle skal ha retten til å velge egen partner, uansett om de er av samme eller ulikt kjønn. I Norge har vi en lov som forbyr diskriminering av homofile.
  • Vold mot kvinner er et alvorlig problem, det dreier seg blant annet om vold i hjemmet, voldtekt og prostitusjon, der både kvinner og barn blir tvunget inn i prostitusjon på grunn av fattigdom.
  • Menn må innse at likestilling også angår dem, og at maskulinitet ikke betyr at de er overordnet kvinnen. I dag ser vi at menn i økende grad selv tar opp mannsrollen, og mange ønsker å ta større del av arbeidet i hjemmet. Kvinner og menns verdier må bli behandlet likt.

Karita Bekkemellem Orheim poengterer viktigheten av denne konferansen, og at det har vært svært inspirerende å se hva alle, ikke minst de frivillige organisasjonene, har bidratt med. Vi vet ennå ikke utfallet av konferansen, men jeg er forsiktig optimist, sier Karita Bekkemellem Orheim.