Historisk arkiv

Statsrådens innledning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080
Dato: 04.10.00

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim:

- Offensiv barnehagepolitikk, viktige kursvalg

Regjeringen vil at det skal opprettes 6 000 nye barnehageplasser for barn under tre år. Det foreslås full prisjustering av satsene for driftstilskudd for alle barnehagebarn, og dessuten en realvekst på to prosent i tilskuddssatsene for barn under tre år. Regjeringen vil også bevilge 5,6 millioner kroner for å starte en kvalitetssatsing i barnehagene.

- Vi tar et krafttak for barnehagene. Vi vil ha flere nye plasser, vi vil bidra til å redusere foreldrebetalingen og vi vil satse mer på kvalitetsutvikling. Dette er uttrykk for en offensiv barnehagepolitikk, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.
-Vi vet gjennom en foreløpig evaluering av kontantstøtten at småbarnsforeldre heller vil ha flere og billigere barnehageplasser enn kontantstøtte, sier Bekkemellem Orheim.
- Vi gjør nå viktige veivalg i familiepolitikken, sier barne- og familieministeren. - Vi vil legge frem en egen barne- og ungdomsmelding og øke støtten til de frivillige ungdomsorganisasjonenes lokale engasjement. Vi vil i tillegg legge frem en egen melding om homofile og lesbiskes levekår og gjennomføre en bred evaluering av kontantstøtten.

- Barne- og ungdomskriminalitet forebygges best ved å gi barn og unge gode og trygge oppvekstvilkår. Regjeringen vil satse 15 millioner kroner ekstra på oppfølging av tiltakene i handlingsplanen mot barne- og ungdomskriminalitet, sier barne- og familieministeren.
- Regjeringen vil vitalisere likestillingsarbeidet. Da trenger vi levende organisasjoner som kan bidra til å sette likestilling på dagsordenen og som tør å være vaktbikkjer. Vi vil derfor øke muligheten for flere organisasjoner til å få prosjekt- og aktivitetsstøtte. Vi vil dessuten legge frem forslag til nødvendige endringer i likestillingsloven, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

Økt etabliering av barnehager
Regjeringen vil stimulere til økt tempo i etableringen av nye barnehageplasser for barn under 3 år og samtidig bidra til å redusere foreldrebetalingen. Stortinget har sluttet seg til en gradvis økning av statens andel av barnehageutgiftene til 50 prosent. I statsbudsjettet for 2001 foreslår regjeringen en realvekst på to prosent i tilskuddet for småbarna, samtidig som det gis full priskompensasjon i tilskuddssatsene for alle barnehagebarn.
- Målet er 6 000 nye småbarnsplasser i 2001. Det er her innsatsen må komme for å nå full barnehagedekning i løpet av 2003.
- Samtidig vil Regjeringen starte et prosjekt for kvalitetsheving i barnehagene og foreslår 5,6 millioner til dette i neste års budsjett. Målet er å ivareta og videreutvikle barnehagens kvalitet og pedagogiske innhold.

Barnetrygden forenkles
Regjeringen foreslår at forsørgerfradraget i skatt innlemmes i barnetrygden fra og med 2001. Barnetrygden og forsørgerfradraget har samme formål; å kompensere for merutgifter ved å ha barn. Regjeringen foreslår også å avvikle ordningen med søskengradering. Dette innebærer en forenkling av overføringsordningene til barnefamiliene.
Forsørgerfradraget i skatt utgjør 1 820 kroner årlig for hvert barn under 18 år. Når dette innlemmes i barnetrygden øker barnetrygdsatsen med 1 716 kroner. Årsaken til at barnetrygden øker mindre enn forsørgerfradraget er at enslige forsørgere får barnetrygd for ett barn mer enn de forsørger. Det utbetales derfor flere barnetrygder enn antall forsørgerfradrag.
Barnetrygden gis i dag med en høyere sats fra og med tredje barn i søskenflokken. Med Regjeringens forslag vil satsen bli 11.664 kroner per år for hvert barn uavhengig av antall søsken. Småbarnstillegget, ekstra småbarnstillegg for enslige forsørgere (begge kr. 7 884) - og Finnmarkstillegget (kr. 3 792) foreslås videreført med dagens satser.

Tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet
St.melding nr.17 (1999-2000) "Handlingsplan mot barne- og ungdomskriminalitet" omfatter vel 40 tiltak innefor seks områder. Stortinget ga handlingsplanen sin tilslutning i sommer. Regjeringen foreslår nå 15 millioner kroner ekstra til å følge opp prioriterte tiltak i planen. Midlene er fordelt på budsjettene til BFD, Justisdepartementet og Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet. 7,5 millioner av dette foreslås over BFDs budsjett, men departementene vil samordne bruken av bevilgningen.

Varierte tiltak
Regjeringen vil konsentrere innsatsen mot bl.a.
- Foreldretrening; utvidet bruk av "Parental Management Training" (PMT) - en metode for mestring av mindre barn med adferdsvansker
- Program mot mobbing; tilby til flere grunnskoler program som reduserer mobbing
- Oppfølging av unge med alvorlige adferdsproblem; videreføre arbeidet med det familiebaserte behandlingsopplegget "Multisystemic Therapy" (MST)
- Ungdomskontrakter; utprøving av alternativ til straff i utvalgte kommuner
- Prosjekt mot gjengkriminaltet; utvide prosjektet i Oslo til Drammen og Kristiansand.

Frivillig barne- og ungdomsarbeid
Regjeringen foreslår en kraftig økning av midlene til frivillig barne- og ungdomsarbeid lokalt på BFDs budsjett, og dessuten av midlene til lokale frivillige teater- og musikkorganisasjoner over Kulturdepartementets budsjett. De såkalte FRIFOND-midlene øker dermed fra samlet 20 til 30 millioner kroner.
- FRIFOND-midlene kom inn under revideringen av statsbudsjettet for inneværende år.
- Tilskuddsordningen under BFD, som foreslås til 18,5 millioner kroner, er rettet mot frivillig og medlemsbasert barne- og ungdomsarbeid på lokalplanet. Midlene fordeles gjennom Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og kan tildeles alle typer barne- og ungdomsorganisasjoner som ikke er knyttet til teater og musikk.