Historisk arkiv

Statstilskuddet opphører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Retten til statstilskudd opphører dersom barnehagen holdes sammenhengende stengt i mer enn en måned. Brev om dette ble sendt fylkesmennene 1. august.

Nr.:

00072/00

Dato:

01.08.00

Kontakt:

Informasjonssekretariatet tlf. 22 24 24 07

Streiken blant førskolelærere:
STATSTILSKUDDET TIL BARNEHAGER OPPHØRER

Barne- og familiedepartementet har i dag sendt brev til fylkesmennene vedrørende trekk i statstilskuddet til drift av barnehager og etablering av midlertidige tilsynsordninger. Retten til statstilskudd opphører dersom barnehagen holdes sammenhengende stengt i mer enn en måned.

Streikens konsekvenser for statstilskuddet
Det pedagogiske tilbudet er midlertidig stengt i barnehager som er berørt av streiken. Regelverket sier at dersom barnehagen som følge av streiken holder sammenhengende stengt i mer enn en kalendermåned utover vanlig ferieavvikling i 2000, medfører dette at det skal foretas trekk i statstilskuddet. Dette i henhold til rundskriv Q-2/2000 Statstilskudd til drift av barnehager i 2000.

Retten til statstilskudd opphører derfor ved utgangen av august d.å.
Ved en eventuell senere opptrapping av streiken skal tilskuddet midlertidig stoppes i de nye barnehagene som blir berørt, dersom barnehagen er midlertidig stengt i mer enn en kalendermåned.

Etablering av midlertidige tilsynsordninger som følge av streiken
Enkelte kommuner har som følge av streiken blant førskolelærere valgt å etablere tilsynsordninger som drives av assistenter. I brevet til fylkesmennene minner departementet i om barnehagelovens § 13 om godkjenningsplikten som bestemmer at:

"Virksomheter som gir tilsyn og omsorg for barn under opplæringspliktig alder, plikter å søke godkjenning som barnehage når:

  • a. virksomheten er regelmessig og flertallet av barna har en ukentlig oppholdstid på mer enn 20 timer, og
  • b. antall barn som er tilstede samtidig er 10 eller flere når barna er tre år eller eldre, eventuelt fem eller flere når barna er under tre år, og
  • c. tilsynet utfres mot godtgjøring.

Virksomheter etter første ledd må være godkjent før driften settes i gang."

Departementet ber i dag fylkesmennene om å gripe inn overfor tilsynsordninger som er godkjenningspliktige, med sikte på å sikre at de ikke drives i strid med barnehagelovens bestemmelser.