Historisk arkiv

Stortinget vedtar EUs ungdomsprogram "UNG i Europa"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Youth

Pressemelding

Nr.: 00057
Dato: 15.06.00

Stortinget vedtar EUs ungdomsprogram "UNG i Europa"

Stortinget har i dag vedtatt at Norge skal delta i EUs nye syvårsprogram for ungdom "UNG i Europa". Norsk ungdom kan med dette blant annet delta i gruppeutvekslinger, volontørtjeneste i andre europeiske land og søke om tilskudd til ungdomsprosjekter.

Norge har svært gode resultater fra deltakelsen i de to foregående programmene, Youth for Europe og Europeisk volontørtjeneste. Til sammen har over 6000 ungdommer fra Norge deltatt i europeiske prosjekter siden 1995, og i det nye programmet "UNG i Europa" åpnes det for en økning av antall deltakere. 12-1500 ungdommer forventes å delta i ulike prosjekter i år.

"UNG i Europa" skal fremme initiativ, entreprenørskap og kreativitet blant ungdom. Gjennom UNG i Europa får grupper av ungdom i alderen 15 til 25 år støtte til utvekslinger med ett eller flere andre land. Programmet delfinansierer reisekostnader og opphold. I september arrangerer for eksempel Arbeidernes Opplysningsforbund en multilateral utveksling i Norge med deltakere fra Polen, Litauen og Tyskland. Målsetningen er å heve kompetansen når det gjelder naturforvaltning og miljøvennlig utøvelse av friluftsliv.

Volontørtjenesten gir ungdom mellom 18 og 25 år muligheten til å gjøre en frivillig innsats i et lokalt prosjekt i et annet land i opp til et år. Volontørene får reise, opphold, kost og lommepenger, og deltar helt gratis. Prosjektene finnes innenfor organisasjoner og strukturer som arbeider med blant annet kultur, barn og unge, sport og fritid, miljø og sosiale prosjekter. Volontørtjenesten er på mange måter et nytt tilbud i Norge, og vil på en uformell måte gi verdifull kompetanse og kunnskap som vil være nyttig i arbeidslivet.

Programmet har et eget tiltak for å styrke opplæring av ungdomsledere og ungdomsarbeidere. "UNG i Europa" vil bidra til opplæring og skolering av ungdomsledere i de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene og av personer som arbeider med ungdom i private og offentlige institusjoner.

UNG i Europa støtter også utviklingen av lokalsamfunnet. Grupper av ungdom som har gode ideer til lokale prosjekter, kan få opp til 80 000 kroner for å gjennomføre et prosjekt. Den samiske organisasjonen Deanu Searat får for eksempel støtte til mediaverksted, der de vil lage filmer som legges ut på internett, informasjonsmateriell om tilbudet sitt m.m. Ungdommene ønsker å ta i bruk data og internett som redskap for egen kunnskapstilegnelse. De mener dette er spesielt viktig for utkantungdom som ellers ikke har lett tilgang på informasjon. Andre eksempler er idretts- og kulturprosjekter m.m.

UNG i Europa forvaltes i Norge av Statens ungdoms- og adopsjonskontor. For mer informasjon, ta kontakt med rådgiver Ingrid Pelin, telefon 22 24 20 19, e-post: ingrid.pelin@suak.dep.no