Historisk arkiv

Ungdomskontrakter alternativ til straff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Sju kommuner skal i to år forsøke at unge lovbrytere inngår en forpliktende avtale mot å slippe rettsforfølgelse og straff.

Pressemelding

Nr.: 00088
Dato: 15.11.00

Sju kommuner i forsøk med ungdomskontrakter:

Alternativ til straff for unge lovbrytere

Sju kommuner skal delta i et toårig forsøksprosjekt med såkalte ungdomskontrakter, der unge lovbrytere inngår en forpliktende avtale mot at myndighetene avstår fra annen rettsforfølgelse og straff. Metoden er tidligere utprøvd med godt resultat og innført permanent i Danmark.

De sju kommunene som nå blir invitert til å delta i utprøvingen er Bodø, Trondheim, Kristiansand, Skien, Drammen, Kongsvinger og Stovner bydel i Oslo. De blir bedt om å gi tilbakemelding på om de ønsker å delta i forsøket innen 1. desember. Politiet i de respektive byene får samtidig brev med orientering om invitasjonen til å delta i prøveprosjektet.

Forpliktende avtale
Ungdomskontrakt er en avtale mellom en ung lovbryter og politi og kommunale myndigheter. Den unges foresatte må gi sitt samtykke, og metoden krever et tett samarbeid mellom kommunale etater og lokalt politi. I kontrakten forplikter den unge seg til å gjennomføre klart angitte aktiviteter i en nærmere bestemt periode. Til gjengjeld avstår myndighetene fra videre rettslig forfølgelse og straff. Politiet forutsetter at den unge ikke begår nye straffbare handlinger i en nærmere fastsatt prøvetid. Etablering av ungdomskontrakt skal være en rask reaksjonsform overfor unge lovbrytere.

Fleksibel kontrakt
Hensikten er å motivere og hjelpe den unge til å avstå fra kriminalitet og etablere et lovlydig liv. Ordningen åpner også mulighet for å gjøre opp for seg, for eksempel ved erstatning eller ved å rette opp/reparere skader. Kontrakten kan ellers innebære rusavvenning eller annen behandling. Den unge må selv være villig til å inngå en slik kontrakt og ta betydelig egenansvar for gjennomføringen av det som er avtalt.

Prosjektorganisering
Prøveprosjektet er et samarbeid mellom BFD og JD og skal gjennomføres i 2001 og 2002. En sentralt ansatt prosjektleder tilknyttet Politihøgskolens forskningsavdeling skal koordinere prosjektet og bistå kommunene i arbeidet. Kommunene er bedt om å oppnevne en egen kontaktperson for prøveprosjektet.

Priv. til red.:
Statsrådene Karita Bekkemellem Orheim og Hanne Harlem er tilgjengelige for kommentarer.

Evt. henvendelser kan rettes til:
Torstein Rudi, Barne- og familiedepartementet, 22 24 24 07 / -09
Stig Kolstad, Justis- og politidepartementet, 22 24 51 04 / -18