Historisk arkiv

Viktige kursvalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 00080A
Dato: 04.10.00

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim:

- Et krafttak for barnehagene, viktige kursvalg

I forslaget til statsbudsjett legger Regjeringen opp til å bygge 6 000 nye barnehageplasser for barn under tre år. Det foreslås full prisjustering av satsene for driftstilskudd for alle barnehagebarn, og dessuten en realvekst på to prosent i tilskuddssatsene for barn under tre år. Regjeringen legger også inn 5,6 millioner kroner i en treårig kvalitetssatsing i barnehagene.

- Jeg er glad for å kunne presentere et budsjett der vi tar et krafttak for barnehagene. Vi stimulerer økt tempo i utbyggingen av småbarnsplasser, vi øker driftstilskudd fra staten - som kan bidra til lavere foreldrebetaling - og vi satser på kvalitetsutvikling. Det viser en konkret og offensiv barnehagepolitikk, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.
- Småbarnsforeldre vil ha flere og billigere barnehageplasser framfor kontantstøtte.
Det er den klare tale gjennom evaluering av kontantstøtten, og denne regjeringen har som sitt mål å oppfylle dette ønsket, understreker barne- og familieministeren.

Viktige kursvalg!
Budsjettforslaget varsler også satsing på andre områder. Vi staker ut kursen i viktige familie- og likestillingspolitiske spørsmål. Regjeringen vil bl.a. legge fram en barne- og ungdomsmelding, en stortingsmelding om levekår og livskvalitet for lesbiske og homofile, en bred evaluering av kontantstøtten og forslag til en ny likestillingslov, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Nye tiltak for barn og ungdom
Budsjettforslaget for Barne- og familiedepartementet omfatter nye tiltak i arbeidet for og blant barn og unge:
- Midlene til frivillig barne- og ungdomsarbeid lokalt er økt med over seks millioner til 18,5 mill. kroner på BFDs budsjett. Sammen med Kulturdepartementet gir det en samlet pott på 30 mill. kroner i FRIFOND-midler. Regjeringen vil videre satse 15 millioner ekstra i oppfølging av handlingsplanen mot barne- og ungdomskriminalitet. BFDs andel av dette er 7,5 mill. kroner. I tillegg øker vi støtten til lesbiske og homofile og tydeliggjør disse midlene i en egen post i budsjettet, påpeker Bekkemellem Orheim.

Vitalisere likestillingsarbeidet
Regjeringen ønsker å vitalisere likestillingsarbeidet innenfor arbeids- og familielivet.

- Vi vil tilføre mer midler i prosjekt- og aktivitetsstøtte til organisasjoner og enkeltstående prosjekter. Målet må være å styrke organisasjonenes muligheter til å sette dagsorden, til å være pådrivere og til å være vaktbikkjer på likestillingsområdet, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.