Historisk arkiv

- Rekordstor økning i barnehagetilskuddet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 01066
Dato: 11.10.01

Barne- og familieministeren:

- Rekordstor økning i barnehagetilskuddet

- Driftstilskuddet til barnehagene ble først økt alt fra 1. januar i år, særlig for småbarnsplassene. Og gjennom revidert nasjonalbudsjett økte Regjeringen tilskuddet med hele 240 millioner kroner allerede fra 1. juli. Helårsvirkningen i 2002 av denne satsøkningen alene blir 480 millioner kroner. Dette understreker Regjeringens vilje til å prioritere barnehagesektoren, slik den også viser seg i forslaget til statsbudsjett for neste år, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

I forslaget til statsbudsjett for 2002 er det lagt inn én milliard friske kroner til barnehagene. I tillegg kommer priskompensasjon med rundt 170 millioner kroner, som medfører at satsene for driftstilskudd vil øke med ca. 3,5 prosent fra 1. januar 2002.

- De økte satsene for driftstilskudd som ble innført fra 1. juli blir videreført. I tillegg vil Regjeringen bruke ytterligere 260 millioner kroner til å øke driftstilskuddet nok en gang for neste barnehageår, altså fra 1. august. Dette gir grunnlag for å redusere foreldrebetalingen med mellom 200 og 250 kroner også fra starten av neste barnehageår. Sektoren har aldri før opplevd en slik økning i det statlige driftstilskuddet, understreker Bekkemellem Orheim.

Regjeringens satsing på barnehagesektoren i budsjettforslaget omfatter i tillegg 150 millioner kroner i statlig tilskudd til bygging av 10 000 nye barnehageplasser neste år, 100 millioner kroner til kommunene for å dekke merkostnader til drift av de nye plassene, og rundt 10 millioner kroner til ytterligere styrking av kvalitetssatsingen i barnehagene.