Historisk arkiv

En mer tidsriktig barnetrygdlov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

En enklere og mer forståelig lov for den enkelte og for trygdeetaten er hovedmål- settingen bak forslaget til ny barnetrygdlov. (06.04.01)

Pressemelding

Nr.: 01028
Dato: 06.04.01

Forenkling av barnetrygdloven:

- En mer tidsriktig barnetrygdlov

- En enklere og mer forståelig lov for den enkelte og for trygdeetaten er hovedmålsettingen bak forslaget til ny barnetrygdlov, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Forslaget innebærer blant annet endringer i regelverket for barnetrygd til delte familier.

- Forslaget er i samsvar med regjeringens program for fornyelse av offentlig sektor, fordi dette vil gi både trygdeetaten og brukerne et enklere og mer oversiktlig regelverk å forholde seg til, sier Orheim. Det er lagt vekt på et enkelt og klart språk og innlemmelse av forskriftene i loven. Barnetrygdloven er fra 1946, og det har ikke vært en totalrevidering av loven tidligere.

For at begge foreldre skal ha rett til barnetrygd, må det etter forslaget foreligge en avtale om delt bosted etter barneloven §35a. I tilfeller hvor det foreligger en avtale om delt bosted og begge foreldrene fremsetter krav om barnetrygd til trygdekontoret, skal barnetrygden deles med 50 prosent på hver. Foreldrene trenger ikke å være enige om en deling av barnetrygden, slik det var foreslått i høringsnotatet.

Retten til barnetrygd ved utenlandsopphold knyttes opp til hvorvidt barnets foreldre er trygdet i Norge etter reglene i folketrygdloven. Alle familier med nær tilknytning til Norge, i form av trygdetilknytning, vil etter dette kunne ha rett til barnetrygd under utenlandsopphold. Dagens regelverk gir bare slike rettigheter til utvalgte grupper.

Samme regler for utbetaling og disponering av barnetrygd skal gjelde for barn i fosterhjem og barneverninstitusjoner som for barn ellers. Barnetrygden vil da bli utbetalt til barnets fosterforeldre eller til institusjonen som bidrag til løpende forsørgelse av barnet.

Aktuelle lenker:

Ot.prp. nr. 57 (2000-2001) Om lov om barnetrygd

VEDLEGG