Historisk arkiv

Familievernet skal ivareta personvernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Et forslag om endringer i lov om familievernkontorer er nå ute på høring. Forslaget omfatter flere endringer i reglene om taushetsplikt og adgang til å gi opplysninger.

Aktuelle lenker:
Det utsendte høringsnotatet
Lov om familievernkontorer

Pressemelding

Nr.: 01003
Dato: 24.01.01

Personvernet skal ivaretas i familieverntjenesten

Barne- og familiedepartementet sender nå på høring forslag om endringer i lov om familievernkontorer. Høringsforslaget omfatter flere endringer i reglene om taushetsplikt og adgang til å gi opplysninger.

Forslaget innebærer at departementet kan gi nærmere bestemmelser om hvilke opplysninger som skal med i journaler og rapportering. Departementet vil prioritere personvern og trygghet for klienter som oppsøker tjenesten. Det legges derfor opp til en restriktiv tolkning av hvilke opplysninger som skal betraktes som særlig sensitive. Departementet går inn for å utelate slike opplysninger i rapportering til statistikkformål.

- Det er viktig å sikre videreutvikling i familievernet. Forskning og statistikk er nødvendige redskaper for dette. Samtidig er det avgjørende at brukerne kan føle trygghet for at særlig sensitive opplysninger ikke bringes videre, understreker barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

Departementet foreslår at bestemmelsene om taushetsplikt i familievernet i det alt vesentlige bringes på linje med reglene i forvaltningsloven og lov om helsepersonell. Det er en forenkling som reduserer antall ulike bestemmelser om taushetsplikt i lovverket.

Forslaget omfatter også nye krav til faglig leder ved familievernkontorene. Det foreslås at faglig leder må ha minimum 3-åring helse- eller sosialfaglig utdanning, i tillegg til kompetanse i familieterapi.

Høringsfristen er satt til 5. mars.

Aktuelle lenker:
Det utsendte høringsnotatet
Lov om familievern