Historisk arkiv

Kommunal plikt til å tilby barnehageplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 01024
Dato: 30.03.01

Ut på høring:

Kommunal plikt til å tilby barnehageplasser

- For å nå våre mål på barnehagesektoren vil vi lovfeste en plikt for kommunene til å sørge for at det finnes et tilstrekkelig antall barnehageplasser, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Barne- og familiedepartementet sender i dag ut på høring forslag til endringer i barnehageloven.

Det foreslås å lovfeste en plikt for kommunene til å sørge for at det finnes et tilstrekkelig antall barnehageplasser for barn under opplæringspliktig alder. - Forslaget er viktig for å nå målet om barnehageplasser til alle som ønsker det. I tillegg arbeider vi med å finne den modellen som vil gi best effekt i forhold til målene om lavere foreldrebetaling. Vi ønsker med dette å møte barnas og foreldrenes behov. Å sette brukeren i fokus er en del av fornyelse av offentlig sektor, sier Orheim.

Regjeringen vil utrede og vurdere fire ulike modeller for å oppnå redusert foreldrebetaling.

Modellene som utredes er:

  • en videreføring av dagens ordning
  • økning av de frie inntektene til kommunene
  • innføring av maksimalpriser
  • gratis pedagogisk korttidstilbud
  • eller kombinasjoner av modellene

Videre foreslås det at alle godkjente barnehager skal være registrert i Enhetsregisteret. Bakgrunnen for dette er at økt bruk av elektronisk registrering gjør det hensiktsmessig at alle barnehager blir identifisert med organisasjonsnummer.

Aktuelle lenker:

Høringsbrev

Høringsnotat

Liste over høringsinstanser

Fakta om forslaget (bakgrunn)