Historisk arkiv

Kvalitets- og godkjenningskrav for barnevernsinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 01056
Dato: 27.06.01

Kontakt: Informasjonssekretariatet – 22 24 24 07

Kvalites- og godkjenningskrav for barnevernsinstitusjoner

Barne- og familiedepartementet fremmet i juni et lovforslag som vil gi departementet hjemmel til å stille bindende kvalitets- og godkjenningskrav til offentlige og private institusjoner. Forslaget om endringer i lov om barnevern tjenester (Ot.prp. nr 103, 2000-2001) vil bli fremmet på nytt for Stortinget etter sommerferien.

- Mulighet til å gi detaljerte forskrifter om faglige og materielle forhold skal bidra til å redusere forskjeller i kvaliteten på institusjonene, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Alle barneverninstitusjoner, både de som eies og/eller drives av det offentlige eller private, må oppfylle nærmere bestemte krav til blant annet faglig innhold, bemanning og de ansattes kvalifikasjoner.

Private barneverninstitusjoner vil etter forslaget også måtte søke om offentlig godkjenning og bli vurdert på grunnlag av de samme kvalitetskravene. Godkjenning vil være en forutsetning for at det offentlige skal benytte institusjonen. Forutsetning for godkjenning er at institusjonen drives i samsvar med barnevernloven og de gjeldende forskrifter.

Departementet foreslår fylkeskommunen som godkjenningsinstans. Fylkeskommunen har også ansvar for at institusjonstilbudet er tilstrekkelig variert, og for at barn og unge med ulike behov får tilbud om plass i en institusjon som drives faglig, materielt og rettsikkerhetsmessig forsvarlig. Innen høringsfristen i slutten av april var det 63 høringsinstanser som hadde benyttet seg av anledningen til å avgi uttalelse, og et stort flertall av disse støttet forslagene.