Historisk arkiv

Kvalitets-og godkjenningskrav for barneverninstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Forslag om å innføre kvalitetskrav for alle barneverninstitusjoner, både offentlige og private, og en egen godkjenningsordning for private institusjoner er sendt ut på høring. (13.03.01)

Pressemelding

Nr.: 01020
Dato: 13.03.01

Ut på høring:

Kvalitets- og godkjenningskrav for barneverninstitusjoner

Barne- og familiedepartementet sender nå på høring forslag om å innføre kvalitetskrav for alle barneverninstitusjoner, både offentlige og private, og en egen godkjenningsordning for private institusjoner.

Departementet foreslår en hjemmel i barnevernloven til å fastsette nærmere forskrifter for kvalitetskrav og godkjenning. Departementet vil ta fylkeskommunene og KS med på råd ved fastsettelse av kvalitetskrav.

I praksis medfører forslaget at alle barneverninstitusjoner, både de som eies og/eller drives av det offentlige og de som eies og drives av private, må oppfylle nærmere bestemte krav til bl.a. faglig innhold, bemanning og de ansattes kvalifikasjoner.

Private barneverninstitusjoner vil etter forslaget også måtte søke om offentlig godkjenning og bli vurdert på grunnlag av de samme kvalitetskravene. Godkjenning vil være en forutsetning for at det offentlige skal benytte institusjonen.

Ordinære fosterhjem regnes ikke som institusjoner etter barnevernloven. BFD vil imidlertid vurdere nærmere om det bør innføres en egen godkjenningsordning for spesielle fosterhjem for plassering av barn med alvorlige atferdsvansker.

- Vi ønsker nå reaksjoner på et begrunnet og konkretisert forslag om å innføre kvalitetskrav og en godkjenningsordning før vi fremmer saken for Stortinget, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

Høringsfristen er satt til 26. april

----------

Priv til red:

Høringsnotatet finnes på: www.bfd.dep.no ("Publikasjoner/Høringsnotater")