Historisk arkiv

Norsk-Pakistansk samarbeid mot tvangsekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Norge og Pakistan inngår samarbeid mot tvangsekteskap

Norge og Pakistan er enige om å samarbeide aktivt mot tvangsekteskap. Representanter for de to landene har nå utarbeidet et utkast til en samarbeidsavtale. Utkastet vil bli behandlet i begge lands regjeringer i løpet av de nærmeste måneder.

- En slik avtale med Pakistan vil bidra til å effektivisere innsatsen mot tvangsekteskap. Utkastet bygger på en felles erkjennelse av at ethvert menneske har ubegrenset rett til frivillighet i forhold til å gå inn i et ekteskap, understreker barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.

Tiltak mot tvangsekteskap var et sentralt tema under møter en norsk delegasjon under ledelse av ekspedisjonssjef Hans Wilhelm Longva i Utenriksdepartementets rettsavdeling hadde med pakistanske myndigheter i Islamabad i forrige uke. Det ble oppnådd enighet om å styrke samarbeidet mellom de to land for å bekjempe tvangsekteskap, som er forbudt både etter pakistansk og norsk rett, og som strider mot grunnleggende prinsipper i Islam.

Partene ble enige om et utkast til en avtale om opprettelse av et felles norsk-pakistansk rådgivende organ om spørsmål vedrørende ekteskap, familie og barn som oppstår som følge av migrasjon mellom de to land. Avtaleutkastet vil nå bli lagt fram for de to lands regjeringer til godkjennelse. Det vil være en viktig målsetning for det rådgivende organ å sikre at ekteskapsinngåelse bygger på frivillighet. En annen viktig målsetning er å sikre barns rett til kontakt med begge foreldre hvis disse lever adskilt.

Den norske delegasjonen omfattet ellers representanter for Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Utlendingsdirektoratet og KRIPOS. Fra pakistansk side ble forhandlingene ledet av departementsråden i innenriksdepartementet Hasan Raza Pasha.


Aktuelle lenker:
 
Handlingsplan mot tvangsekteskap, desember 1998
 
Oppfølgingsdokumentet "Innsats mot tvangsekteskap våren 2000"

Lenker til aktuelle lover:
Ekteskapsloven
Straffeloven
Tvistemålloven
Utlendingsloven
Lov om barneverntjenester
Barneloven