Historisk arkiv

Ny angrerettlov bedrer forbrukernes rettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Endringene i angrerettloven trer i kraft 1.mai. (27.04.01)

Pressemelding

Nr.: 01034
Dato: 27.04.01

I kraft fra 1. mai:

Ny angrerettlov bedrer forbrukernes rettigheter

14 dagers angrerett, krav til forhåndsinformasjon og skriftlig opplysningsplikt. Det vedtok Stortinget 7. desember i lov om opplysningsplikt og angrerett mv. ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted (angrerettloven). Angrerettloven erstatter angrefristloven fra 1972 og gir utvidede rettigheter til forbrukerne. Loven trer i kraft den 1. mai 2001.

Loven gjelder ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted. Fjernsalg er salg som skjer uten at partene møtes, f.eks. ved bruk av telefon, postordre, TV og Internett. Eksempler på salg utenfor fast utsalgssted er gatesalg, messesalg, oppsøkende dørsalg og "homeparties". Loven omfatter både varer og tjenester, inkludert strøm, telefoni, internettaksess og digitale produkter.

Krav til forhåndsinformasjon

Det stilles krav til forhåndsinformasjon om varen eller tjenesten, bl.a. om pris og avtalevilkår. Informasjonen skal gis på en måte som gjør det enkelt å forstå hva slags vare eller tjeneste som tilbys, og på hvilke betingelser. I forbindelse med avtaleinngåelsen skal bestemte opplysninger, bl.a. alle vesentlige avtalevilkår, gis til forbrukeren lesbart på papir, e-post e.l. Bekreftelse av bestillingen samt visse andre opplysninger skal dessuten alltid gis etter selve avtaleinngåelsen.

14 dagers angrerett
Forbrukeren har en ubetinget angrerett i 14 dager, dvs. at han eller hun vederlagsfritt kan gå fra avtalen uten å oppgi noen grunn for dette. 14 dagers fristen begynner ikke å løpe før den næringsdrivende har oppfylt den skriftlige opplysningsplikten og forbrukeren har mottatt forskriftsmessige angrefristskjema.

Seks viktige forskjeller
De viktigste forskjellene i forhold til gjeldende angrefristlov er:
- innføring av lovfestet opplysningsplikt
- at angrefristen forlenges fra 10 til 14 dager
- at bruk av angreretten medfører at visse tilknyttede kredittavtaler skal oppheves
- mer nyanserte regler for ulike måter å inngå avtaler på og for ulike produkter
- at det innføres angrerett for enkeltbestillinger som er ledd i klubbmedlemskap
- at det innføres angrerett for forsikringstjenester som selges ved bl.a. telefonsalg