Historisk arkiv

Oppvekst med prislapp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Skjerpet forbud mot kringkastingsreklame rettet mot barn. Absolutt forbud mot reklame i grunn-skolemateriell. Dette er to av tiltakene som Nyborgutvalget foreslår i sin utredning. (15.02.01)

Oppvekst med prislapp

Skjerpet forbud mot kringkastingsreklame rettet mot barn og absolutt forbud mot reklame i grunn-skolemateriell. Dette er to av tiltakene som Nyborgutvalget foreslår i sin utredning "Oppvekst med prislapp?". Utvalget bygger sine forslag på å ha konstatert oppvekstmiljø med økt kommersialisering, og oppvekst der både private og offentlige tilbud stadig oftere har en prislapp knyttet til seg.

Utredningen ble overrakt forbrukerstatsråd Karita Bekkemellem Orheim i dag av utvalgets leder Geir Magnus Nyborg . Utvalgets mandat fra november 1999 lød konkret: "Regjeringens mål er å redusere det kommersielle presset på barn og unge og bevisstgjøre dem slik at de blir bedre i stand til å møte den kommersielle påvirkning som de utsettes for. Utvalget skal foreslå tiltak og virkemidler for å nå dette målet."

Forslag

Ut fra dette foreslår Nyborgutvalget blant annet å:
- skjerpe lovforbudet mot kringkastingsreklame særlig rettet mot barn.
- lovfeste forbud mot reklame i lærebøker og undervisningsmateriell i grunnskolen.
- styrke Forbruker- og Barneombudets overvåkings- og tilsynsfunksjoner i forhold til kommersiell påvirkning av barn og unge.
- opprette en foreldreportal på Internett
- fortsette å bygge ut støtteordninger til meningsbærende tilbud på mediesektoren

Skole, kringkasting og forskning
Videre peker utvalget på betydningen av å sikre Norsk Rikskringkasting som et reklamefritt alternativ, og anbefaler at Norge bør arbeide for internasjonale retningslinjer med hensyn programtilbud og forholdet til barn og unge. Videre anbefaler utvalget større forskningsinnsats innenfor markedsføring og reklame og konsekvenser av kommersialismen.

Utvalget går ikke inn for reklameavgift, som etter utvalgets mening vil kunne føre til mer skjult reklame. Videre har utvalget vurdert et generelt forbud mot reklame overfor barn under 12 år, men ønsker ikke å foreslå dette før det er gjort grundigere utredninger rundt konsekvensene av et slikt forbud.

Aktuelle lenker:
 
NOUen "Oppvekst med prislapp?" – hele
 NOUen "Oppvekst med prislapp?" – kort versjon