Historisk arkiv

Rettigheter og tvang i barneverninstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

For å styrke rettssikkerheten for beboere på barneverninstitusjoner, ønsker departementet å revidere forskrift om rettigheter og tvangsbruk under opphold på barneverninstitusjon. I høringsforslaget presiseres beboernes rettigheter, samtidig som det klargjør adgangen til bl.a. tvangsbruk, ransaking og postkontroll.

Pressemelding

Nr.: 01008
Dato: 14.02.01
Kontakt: BFD-INFO nr. 22 24 24 07

Nye forskrifter på høring - frist 14. mai:

Rettigheter og tvang i barneverninstitusjoner

Barne- og familiedepartementet sender nå ut på høring forslag til revidert forskrift om rettigheter og tvangsbruk under opphold på barneverninstitusjon. Forslaget omfatter presiseringer av beboernes rettigheter og vern om personlig integritet. Samtidig klargjøres adgangen til tvangsbruk, herunder kontroll av post, ransaking og beslaglegging av rusmidler og farlige gjenstander.

Hovedformålet er å styrke rettssikkerheten for beboere på barneverninstitusjoner. Departementet har også utarbeidet utdypende merknader til forskriften, for ytterligere å øke tilgjengeligheten til forskriftenes bestemmelser. Også merknadene er med i høringsgrunnlaget.

- Det er viktig å redusere mulighetene for tvil og feil i fortolkningen av bestemmelsene om kontrollerende tiltak, understreker barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. - Rettssikkerheten for barn i barneverninstitusjoner må sikres. Samtidig må forholdene legges til rette for en formålstjenlig omsorg og behandling i institusjonene, sier Bekkemellem Orheim.

I forslaget er det bl.a. innarbeidet en henvisning til FNs barnekonvensjon for å synliggjøre bedre beboernes krav på vern om personlig integritet. Forslaget innebærer også en presisering av at fysisk makt og tvang ikke kan benyttes som ledd i behandlingen eller straff.

Som et nytt element i forskriftene foreslås det adgang til å begrense beboernes telefonbruk ved å fastsette telefontider. Beboerne kan likevel ikke nektes å bruke telefon utenfor fastsatte telefontider dersom dette er urimelig overfor beboeren i den enkelte situasjon. Institusjonen kan heller ikke nekte beboere å medbringe sin egen mobiltelefon, med mindre dette er begrunnet i beboerens alder eller er i strid med formålet for plasseringen i institusjonen.

Adgangen til å kontrollere post er knyttet til mistanke om at sendingen kan inneholde rusmidler eller farlige gjenstander. I merknadene blir det presisert at kontroll av post må være knyttet til konkrete og individuelle forhold som gir begrunnet mistanke i forhold til en bestemt forsendelse. Mistanken skal bygge på objektive indisier. Det skal føres protokoll over kontrollert post, og denne skal legges frem for tilsynsmyndigheten.

Samme forutsetning legges til grunn for eventuell kroppsvisitering og ransaking av rom og eiendeler. I begge tilfeller understrekes det at mistanken må være konkret og individuell, og knyttet til eventuell oppbevaring av rusmidler eller farlige gjenstander. Verken kroppsvisitering, ransaking eller kontroll av post skal kunne foretas på grunnlag av tidligere episoder, rutinemessig eller vilkårlig. Høringsfristen er satt til 14. mai.

Aktuelle lenker:
Lov om barnevern
Høringsdokumentet