Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett: 240 millioner for å redusere foreldrebetalingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 01039
Dato: 11.05.01

Revidert nasjonalbudsjett:

240 millioner for å redusere foreldrebetalingen

I revidert nasjonalbudsjett foreslår Regjeringen å sikre 240 millioner i økt statstilskudd til barnehagene for å redusere foreldrebetalingen. - En barnehageplass skal bli 150 til 200 kroner billigere allerede fra høsten av, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Dette er et ledd i en langsiktig satsing på barnehagesektoren fra Regjeringen.

Satsene for det ordinære statstilskuddet økes med om lag 10 prosent, med virkning fra 1. juli 2001. Det har ikke blitt etablert så mange barnehageplasser som forutsatt i 2000, og mindreforbruket på 240 millioner ønsker Regjeringen å bruke til å redusere foreldrebetalingen.

I opplegget for kommuneøkonomien varsler Regjeringen et forslag om 1 milliard kroner til barnehagene i 2002. Økningen vil gi midler til statlig og kommunal finansiering av nye plasser til 10.000 barn, og det vil bli en ytterligere økning av satsene for statstilskuddet. I perioden 2002-2005 vil barnehagesektoren få tilført om lag 5 milliarder kroner. - Målet er at når satsingen er fullført så skal alle foreldre som ønsker det ha tilbud om barnehageplass til barna sine. Da skal vi også ha nådd målet om en kostnadsfordeling på 50/30/20 prosent mellom staten, kommunene og foreldrene. Det betyr at foreldrebetalingen blir tilnærmet halvert fra dagens nivå, sier Orheim.

Det foregår nå arbeid på flere områder for å nå Regjeringens mål om barnehager til alle som ønsker det og redusert foreldrebetaling. Et forslag om plikt for kommunene til å tilby barnehageplasser er på høring, og en pliktbestemmelse vil føre til at ansvaret for barnehagesektoren i sterkere grad forankres i kommunene. Departementet og partene i sektoren arbeider med en veileder for samarbeidsavtaler mellom kommuner og private barnehageeiere som skal være ferdig sommeren 2001. Det pågår også en utredning av ulike modeller for redusert foreldrebetaling, blant annet maksimalpriser og gratis korttidstilbud. - Valget av modell krever grundig utredning, fordi den norske barnehagesektoren er svært mangfoldig. Vi har blant annet et stort antall private barnehager, i tillegg til lokale variasjoner og store ulikheter i betalingssystemer, sier Orheim.