Historisk arkiv

Stebansadopsjon tillates?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Den ene partner i et registrert partnerskap kan få adoptere den andres barn. Det er hovedbudskapet i et forslag som har vært ute på høring.

Aktuelle lenker:
 
Det utsendte høringsnotat
Om partnerskap
Partnerskapsloven

Kontakt for ytterligere informasjon:
Informasjonssekretariatet, 22 24 24 07

Pressemelding

Nr.: 01001
Dato: 21.01.01

Ut på høring med frist 1. mars:

Adgang til stebarnsadopsjon for registrerte partnere

Barne- og familiedepartementet sender nå på høring forslag om endringer i både adopsjonsloven og partnerskapsloven, slik at det åpnes for at den ene partner i et registrert partnerskap kan adoptere den annens barn.

Etter forslaget vil adgangen til stebarnsadopsjon omfatte så vel den ene partnerens biologiske barn som vedkommendes adoptivbarn. I likhet med dansk rett på området har departementet lagt til grunn at barn adoptert fra utlandet skal holdes utenfor ordningen. Årsaken er hensynet til barnas opprinnelsesland. Såvidt departementet kjenner til, tillater ingen av de land norske adopsjonsforeninger har formidlingstillatelse i adoptivforeldre av samme kjønn.

Departementet foreslår for øvrig at vilkårene for stebarnsadopsjon der steforelderen har inngått registrert partnerskap med barnets forelder, skal være de samme som der steforelderen har inngått ekteskap med barnets forelder.

Formålet med forslaget til lovendring er å sikre barn trygge og forutsigbare juridiske rammer rundt oppveksten i sin familie.

- For meg er det viktig at barn som bor sammen med en av sine foreldre og dennes registrerte partner i en stabil familierelasjon også får muligheten til den juridiske sikkerhet en stebarnsadopsjon innebærer, understreker barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Hun legger til at forslaget også innebærer en mulighet for steforelderen til å gå inn i en fullstendig juridisk forpliktelse i forhold til barnet.

Aktuelle lenker:
 
Det utsendte høringsnotat
Om partnerskap
Partnerskapsloven