Historisk arkiv

Åpning av Barnekulturfestivalen 2000, Kalvøya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Barnekulturfestivalen 2000 - Kalvøya

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim

Kjære alle barn og voksne som er kommet hit til Barnekulturfestivalen på Kalvøya. Aller først vil jeg takke for innbydelsen og for at jeg fikk lov til å åpne Barnas kulturfestival på Kalvøya. Kultur er for alle, og jeg er glad for at barn og voksne er her for å være en del av en stor og fin kulturmønstring.

Når dere selv deltar her, kjenner dere sikkert både hvor moro det er å få være med på det som skjer her, samtidig som det er spennende å se på når andre opptrer. Dere bidrar med noe selv - ikke minst til å glede andre.

Hver dag er som en reise gjennom en jungel av muligheter for å oppleve underholdning og kultur. Hver dag må dere velge hva dere ønsker å være med på av fritids- og kulturaktiviteter og se på av fjernsynsprogrammer, kinofilm og videofilm.

Det er viktig at dere får anledning til å velge og til å prøve ut og oppleve forskjellige fritids- og kulturaktiviteter, for å utvikle dere i et samfunn der vi er mange mennesker fra forskjellige land sammen og som forandrer seg oftere enn før. Her har dere mye å velge i både som tilskuere og som deltakere på forestillinger og i temaparkene.

Dere kan også oppleve spennende ting om bord i denne båten som står i. Båten heter Gaia, og er et vikingeskip. Den er bygd i Bjørkedalen på Sunnmøre, og det som er spesielt med båter som er bygd i Bjørkedalen er at de blir fraktet over land for å settes på fjorden. Gaia skal i forbindelse med tusenårsfeiringen fylles med kultur og miljøaktiviteter, og jeg tror nok at dukketeatret "Kongerekens skall" kan blir en spennende forestilling.

Og så til dere voksne:

For å kunne velge, må det være noe å velge mellom. I oppvekstpolitikken og i kulturpolitikken er det derfor viktig å vite hva barn er opptatt av, hvilke opplevelser barn setter pris på og hvilke tilbud som blir gitt. Som foreldre, kulturarbeidere, personale i barnehage og skole, og som leder i fritidsklubb og frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner vil det derfor være en stor oppgave å gi barn og unge bakgrunn for å gjøre gode valg.

Barnekulturfestivalen har foretatt valg for barna - i forhold til hva arrangørene ønsker at barna skal få oppleve, men barna vil også få opplevelser som vil virke inn på hvilke valg de selv vil gjøre i en tid når oppmerksomheten trekkes i flere retninger.

Aktiviteter for barn og unge må bygge på erkjennelsen av at barndommen og ungdomstiden har sin egen verdi og har sine egne uttrykk i takt med barnets utvikling og oppvekst. Barns kultur skapes av barn selv i et samspill med andre barn. I leken lærer og utvikler barna lekemåter, regler og tradisjoner. Bevaring og utvikling av tradisjoner og regler er viktig for barn. Men barn er også våkne og åpne for å ta til seg det nye.

Det som formidles til barn må være av god kvalitet, både i form og innhold. Det er stor forskjell på modenhet og ferdigheter hos små barn, barn i skolealder og hos ungdom på vei til et voksent liv. Dette stiller krav til tilrettelegging som tar hensyn til utviklingstrinn og alder. Opplevelse og lek må få prege formen og innholdet i det mindre barn skal gjøre, mens kulturtiltakene for ungdom også må gi rom for spesialisering i uttrykksformer.

Voksenprodusert kultur for barn og unge må ikke framstilles som noe som står i veien for eller i motsetning til barn og unges egenaktivitet. Kulturtilbudet til barn skal ha den samme kvaliteten som vi forventer ellers. En aktiv formidlingsvirksomhet krever at det blir gitt informasjon om hvilke tilbud som gis og en må tilrettelegge for at det er enkelt å få ta del i tilbudene. I praksis betyr det at vi må bringe tilbudene dit barn og unge er - og vi må bringe barn og unge dit tilbudene gis. Slik som her.

Barne- og ungdomsorganisasjonene er bærebjelken i det lokale kulturlivet. Men samfunnet er også i endring på dette området. På mange områder har det foregått en spesialisering. På musikk og kunstområdet er det utviklet musikk- og kulturskoler og mediaverksteder med profesjonelle kunstnere eller instruktører. De profesjonelle går ofte inn i lederfunksjoner, mens amatørene er utøvere. Profesjonelle kulturarbeidere kan være brobyggere og gi økt aktivitet på lokalt nivå til glede for mange barn, unge og amatører.

Her på Kalvøya ser det ut til at profesjonelle og amatører, voksne og barn, bygger broer og jobber godt sammen. Programmet for Barnekulturfestivalen ser ut til å gi rom for deltakelse, utøvelse og det å være publikum. Både voksne og barn har en rekke tilbud og aktiviteter å velge mellom, noe for en hver smak - dere vil møte klovner, trollmenn, magi, eventyr, dans, sirkus, sjørøverslag og gjøgleri, riktig en festival, til glede og utfordring for liten og stor.

Med dette ønsker jeg alle barn og voksne velkommen til - og til lykke med Barnekulturfestivalen - og erklærer Barnekulturfestivalen 2000 for offisielt åpnet.

VEDLEGG