Historisk arkiv

Faktafeil igjen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Karita Bekkemellem Orheims svar til May Helen Moldvær Grimstads utspill i Dagbladet 13.12.

Feil med fakta igjen, Molvær Grimstad

Svarreplikk av barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim

Lederen av Stortingets familiefraksjon, May Helen Molvær Grimstad fra Kristelig folkeparti er i følge Dagbladet 13.12. sjokkert over at undertegnede angivelig ikke skal ha foretatt seg noe for å følge opp behandlingen av barnehagemeldingen. Jeg kan berolige Molvær Grimstad med at vi er i rute. Meldingen ble behandlet i Stortinget

i begynnelsen av juni. Siden da har vår barnehageseksjon hatt det meste av sitt fokus på oppfølgingen. La meg gi Molvær Grimstad noen eksempler:

Kvalitetssatsingen i barnehagesektoren fikk konsekvenser allerede i budsjettet for 2001. Regjeringen foreslo å bevilge 5.6 millioner kroner til dette arbeidet. Disse midlene må sees i sammenheng med midler til forsknings-, forsøks og utviklingsarbeid på kr. 7.8 millioner. Vi er kommet langt i å konkretisere hvordan disse midlene skal kunne brukes best mulig. Stikkord her er brukertilpasning, tilgjengelighet, barnehage for alle og et kompetent personale. Vi har påbegynt opptrappingen av statstilskuddet og la for første gang på mange år inn full priskompensasjon og en reell økning av tilskuddet i tillegg. Bondevikregjeringen ville innføre en kommunal plikt til å tilby barnehageplass først når full behovsdekning var nådd. Et flertall på stortinget skjerpet tidsaspektet og ville at en slik plikt skulle innføres tidligere. Molvær Grimstad peker også på at vi ikke er i gang med å utforme samarbeidsavtaler og at vi ikke har innlemmet representanter fra de private barnehagene i arbeidet. Dette er direkte feil. Private Barnehagers Landsforbund og de andre aktørene på barnehagefeltet skal delta i det arbeidet departementet nå gjør med å utforme en mal for en samarbeidsavtale mellom kommunene og de private barnehagene. Med andre ord: De er fullverdige deltagere i dette arbeidet.

At komitelederen er utålmodig synes jeg er positivt. Etter en betydelig pause i barnehageutbyggingen etter innføringen av kontantstøtten er det bra at vi nå kan stå sammen om å sette barnehager i fokus.

Svarreplikk i Dagbladet 19.12.00