Historisk arkiv

Stortinget 9. juni 2000: Barnehager til beste for barn og foreldre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim,

Barne- og familiedepartementet

STORTINGET 9. JUNI 2000

Barnehager til beste for barn og foreldre

Stortingsmelding nr. 27 (1999-2000)

President!

Som småbarnsmor med to barn i barnehage, ser jeg hver dag den berikelse barnehagen er. Den gir barna mine muligheter for å lære å bli sosiale individer, og gjennom pedagogisk veiledning får de ny kunnskap om seg selv, barna rundt seg og mulighet til å utforske verden. Mens jeg som forelder er trygg for at barna mine har det bra mens jeg er på jobb.

Vi har som mål å sikre at småbarnsfamilier får mulighet til å kombinere omsorg for barn med arbeid eller utdanning. Utbygging av barnehager slik at tilbudet er tilgjengelig for alle som ønsker det, er også viktig for å sikre velferd og gode utviklingsmuligheter for barna våre.

Barnehagen skal være et godt tilbud til alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale, økonomiske eller kulturelle bakgrunn og uavhengig av bosted. Det innebærer at barn med spesielle behov må få tilgang til barnehageplass av god kvalitet. Barnehagens hverdag skal speile mangfoldet i samfunnet ved å legge grunnlag for toleranse og samspill.

President!

Først og fremst er barnehagen viktig for barna. Men den er også en investering for samfunnet. Barnehagen er viktig for familiens hverdagsliv, for å fremme likestilling mellom kjønnene, for næringsutvikling, for sysselsetting og for bosetting i distriktene. I Norge ser vi på barns oppvekst som en livsfase med egen verdi og ikke bare som forberedelse til det å bli voksen. Dette gjenspeiles i vårt syn på barns hverdag. Vi er opptatt av at barna skal få kjærlighet og omsorg, men også at de skal få leke, lære og utfolde seg fritt. Barn skal få lov til å være barn. Når målet om full behovsdekning nås om få år, vil de aller fleste førskolebarn ha med seg grunnlaget for læring og sosial mestring når de starter i skolen. Samtidig vil samfunnet stille høye krav til barns kunnskap og kompetanse. Dette gir barnehagen store og spennende utfordringer.

I forrige barnehagemelding var det bred enighet om full barnehagedekning innen år 2000. Dette målet er ikke nådd. Det er to hovedårsaker til at ikke alle som ønsker det har fått en barnehageplass. Det er ikke nok plasser, og foreldrebetalingen er for høy. I tillegg sendte sentrumsregjeringen ut signaler om at man burde vente med videre barnehageutbygging på grunn av kontantstøtten. Dette førte selvsagt til at kommunene avventet utbyggingen, og de private likeså.

Regjeringen Bondevik fremmet barnehagemeldingen, og for ikke å miste tid, har ikke denne regjeringen ønsket å legge fram en tilleggsmelding. Vi støtter målene i den framlagte stortingsmeldingen, men er ikke enige i alle forslagene. Vi ønsker blant annet å sette inn sterkere virkemidler for å nå målet om full behovsdekning i 2003.

President!

Denne meldingen kan ses på som denne sektorens veitrafikkplan. Regjeringen er enig i målsettingene, men mener at en annen innretning på virkemidlene vil gi bedre effekt. Jeg er derfor svært glad for at det er flertall i Stortinget for en opptrappingsplan mot 50 prosent statlig finansiering og for å forsere innføringen av en kommunal plikt til å tilby barnehageplass. Økt statstilskudd sikrer at pengene uavkortet går til barnehagesektoren og bedre økonomiske vilkår både for eksisterende barnehager og for nye barnehager. Vi sikrer også en likebehandling av offentlige og private barnehager. Innføring av en kommunal plikt til å tilby barnehageplass allerede fra 2001 vil forplikte kommunene til å ta et større ansvar for den resterende utbyggingen.

Målet på sikt er å innlemme statstilskuddet i inntektssystemet. Men det er nødvendig å holde på de øremerkede, statlige tilskuddsordningene inntil sektoren er fullt utbygd og vi har nådd en offentlig finansieringsandel som er tilfredsstillende. Vi forventer at full behovsdekning nås i løpet av 2003, og en opptrapping mot 50 prosent statlig finansiering er foreslått fullført i 2004. Regjeringen vil komme tilbake med en vurdering av om disse målene er nådd før det legges fram forslag om innlemming av statstilskuddet i inntektssystemet. Regjeringen støtter for øvrig forslaget i meldingen om at kommunene skal dekke 30 prosent av kostnadene i en fullt utbygd sektor. Da vil den offentlige finansieringen samlet legge til rette for lavere foreldrebetaling og mulighet for økt bruk av søskenmoderasjon, inntektsgraderte satser, friplasser og andre gunstige ordninger knyttet til egenbetaling i barnehager.

Dersom barnehage skal være et reelt tilbud til alle barn, må foreldrebetalingen reduseres i forhold til dagens nivå. Full behovsdekning innebærer at alle som ønske det skal få tilbud om barnehageplass til en pris som er overkommelig for familien.

President!

Denne regjeringen støtter regjeringen Bondeviks forslag om å likebehandle offentlige og private barnehager. Det innebærer at det må utarbeides krav til de private barnehagene om for eksempel felles opptak, innlemming i kommunenes barnehageplaner og at de tar større ansvar for at barn med spesielle behov får plass. Regjeringen mener at det ikke er nødvendig med lovpålegg for at kommunene skal inngå samarbeidsavtale med de private barnehagene. Slikt samarbeid må sikres på en annen måte, blant annet gjennom informasjon og veiledning.

Personalet er den viktigste ressursen i barnehagen og har en nøkkelrolle i å utvikle barnehagen i tråd med barns, foreldres og samfunnets krav og behov. Det er først og fremst personalet, med førskolelærerne i spissen, som kan sikre kvaliteten i barnehagen. Den drastiske nedgangen i søkere til førskolelærerutdanningen gir grunn til bekymring. Undersøkelser viser at relativt få nyutdannede førskolelærere ønsker arbeid i barnehage. Samtidig viser tallene at det kommer til å være utdannet nok førskolelærere om få år. Utfordringene ligger derfor i å rekruttere og beholde førskolelærere i barnehagene og mindre i forhold til utdanningskapasitet. En rapport fra OECD peker blant annet på at Norge har en lav andel utdannede pedagoger i barnehager sammenlignet med andre skandinaviske land. Regjeringen vil vurdere en større andel pedagogisk personale i barnehagen.

Det er også satt ned en arbeidsgruppe som skal komme med en rapport som peker på utfordringene for å sikre rekruttering og stabilitet av førskolelærere i barnehagen. Arbeidsgruppens rapport skal framlegges i løpet av denne måneden. Regjeringen vil på bakgrunn av rapporten vurdere ulike strategier for å bedre rekruttering og stabilitet i førskolelæreryrket.

Denne regjeringen støtter regjeringen Bondeviks forslag om en treårig satsing på kvalitetsutvikling i barnehagesektoren. Arbeidet skal bygge på mål og føringer i rammeplan for barnehagen. Tre temaområder er sentrale: En barnehage for alle barn, brukertilpassede barnehager i tråd med barns og foreldres behov, og et kompetent personale. Målet er at alle barnehager skal ha etablert et system for utvikling og sikring av kvalitet i løpet av 2003. Kommunene skal legge til rette for at alle barnehager som er med i den kommunale barnehageplanen engasjerer seg i lokal kvalitetsutvikling. Staten, ved Barne- og familiedepartementet, har ansvar for å legge til rette overordnede mål og rammer for den nasjonale kvalitetssatsingen og hjelpe kommuner og barnehager i arbeidet.

President!

Regjeringens mål er å bygge ut et barnehagetilbud som har et omfang og en kvalitet som gir foreldrene reelle valgmuligheter og som gir barna i førskolealderen et godt sted for utvikling, lek, læring og omsorg. Jeg er derfor glad for at det er politisk flertall for å sette inn sterkere virkemidler for å nå målet om full behovsdekning av barnehageplasser i 2003.