Historisk arkiv

Trygg forbrukerne!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Bankene skal gi forbrukertrygghet ved elektronisk betalingformidling, fastslår Karita Bekkemellem Orheim.

Om forbrukernes ansvar ved bruk av betalingstjenester

Av barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim

Som forbrukerminister har jeg et ansvar for å fokusere spesielt på forbrukernes interesser. De siste dagene har Dagbladet pekt på et område der det ser ut som om forbrukerne kan komme dårlig ut. Noen nettbanker er i følge Dagbladet ikke sikre nok mot misbruk og det er reist tvil om det er kunden eller banken som har ansvaret om noen tapper andres konto.

Dersom Dagbladet har rett i at sikkerheten ikke er god nok, forventer jeg at bankene selv tar et ansvar for å bedre denne. Sikre systemer kan ikke være avhengig av den enkelte forbrukers datakyndighet.

Elektronisk betalingsformidling er i stadig utvikling. For forbrukerne må dette i utgangspunktet anses som et gode. En får tilgang til flere og flere banktjenester uten å måtte oppsøke en bankfilial. Elektronisk betalingsformidling forutsetter imidlertid tillit til de systemene som benyttes. Derfor er sikkerhet et nøkkelord for en fortsatt utvikling av elektroniske banktjenester.

Artikkelserien i Dagbladet kan også gi inntrykk av at det er tvil om hvem som har ansvaret dersom noen bryter seg inn i en kundes datamaskin og stjeler penger fra kontoen. Av finansavtaleloven framgår det at kontohaveren ikke er ansvarlig for belastninger med mindre den som belaster kontoen har legitimert seg i samsvar med reglene i kontoavtalen og belastningen har vært mulig som følge av forsett eller grov uaktsomhet fra kontohaverens side. Denne bestemmelsen kan ikke fravikes til skade for forbrukeren. Forbrukeren skal sørge for at uvedkommende ikke har tilgang til koder og lignende, men kan ikke pålegges økonomisk ansvar ved feil eller utilstrekkelig sikkerhet ved de elektroniske betalingssystemene. Noe annet vil være uholdbart. Her er jeg helt på linje med Forbrukerrådet, som for øvrig skal ha ros for så tydelig å snakke forbrukernes interesser i denne saken.

Det politiske flertallet i Norge har gjennom den nye finansavtaleloven gitt brukerne en god beskyttelse. Nå er det opp til bankene å gi brukerne den sikkerheten lovgiverne har lagt opp til. Om det ikke skjer, kan denne problemstillingen igjen bli satt på den politiske dagsorden.

Kronikk i Dagbladet 15. juli 2000

Aktuell lenke:
 
OECDs retningslinjer for forbrukerbeskyttelse ved elektronisk handel