Historisk arkiv

Åpningsinnlegg til Forbrukerrådets konferanse om eiendomsmegling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim, barne- og familieminister

Åpningsinnlegg til Forbrukerrådets konferanse om eiendomsmegling

26. september 2001

Først vil jeg takke Forbrukerrådet for anledningen til å komme hit for å snakke om eiendomsmeglere og andre aktører i bransjen.

Som statsråd for forbrukersaker er det bransjen sett ut fra et forbrukerperspektiv jeg er opptatt av. Bolig er som alle vet et grunnleggende og nødvendig gode. Eiendomshandel er noe de fleste privatpersoner sjelden begir seg ut på, og det er gjerne den enkeltdisposisjon en gjør i livet som får størst økonomiske konsekvenser.

Som regel er både selgeren og kjøperen ukyndige på dette området, så det er viktig at partene må stole på profesjonelle mellommenn og rådgivere. Ukloke eller uriktige råd kan få dramatiske innvirkninger på den enkeltes økonomi. Derfor er det viktig at aktørene i eiendomsmeglingsbransjen er seriøse og skikkelige, og at kvaliteten på tjenestene holder mål faglig og etisk.

Til tider har bransjen fått mye negativ oppmerksomhet i media - særlig i fjor sommer og høst. Det er blant annet fokusert på at salgstalent er blitt viktigere enn faglig kompetanse, og at eiendomsmeglernes interesse i raske kjøp og salg går utover kundene. Det er videre pekt på en del villedende markedsføring - dette gjelder særlig de store foretakene i bransjen.

Jeg konstaterer at mediakjøret mot bransjen nå har roet seg. Dette betyr likevel ikke uten videre at alt i bransjen nå er OK sett ut i fra et forbrukersynspunkt. Jeg vil derfor rose Forbrukerrådet for initiativet til denne konferansen, ved å sette dette temaet høyt på den offentlige dagsorden, kan vi heve kvaliteten på tjenestene.

Jeg er overbevist om at bransjen og forbrukermyndighetene har sammenfallende interesser i å sikre at forbrukerne har tillit til bransjen. Jeg synes vi har hatt en god dialog med Eiendomsmeglerforbundet, og jeg vil nevne et par eksempler på at samarbeid mellom bransjen og forbrukermyndighetene som har gitt resultater.

Klagenemnda for eiendomsmeglingstjenester er et samarbeid mellom Forbrukerrådet og Norges Eiendomsmeglerforbund. Her behandles kun klager som går direkte på megleren og meglertjenesten. Jeg har fått tilbakemelding om at begge partene i dette frivillige samarbeidet er godt fornøyd med ordningen. Sett fra forbrukernes synspunkt er det fordelaktig med et eget klageorgan, hvor en kan få avgjort tvister gratis og forholdsvis raskt. Jeg vil likevel peke på at det er uheldig at enkelte eiendomsmeglere ikke retter seg etter nemndas avgjørelser. En svakhet er også at advokatene ikke er med i ordningen.

Budgivningsprosessen ved eiendomssalg er et av områdene forbrukermyndighetene har satt fokus på i lys av dagens opphetede boligmarked. Forbrukerombudet og Forbrukerrådet har nylig kommet til enighet med Eiendomsmeglerforbudet og Eiendomsmeglingsgruppen i Advokatforeningen om nye retningslinjer for budgivningen.

Formålet med de nye reglene er for det første å roe ned selve prosessen, slik at partene får mer tid til å tenke seg om etter visningen og i budrunden. Megleren skal blant annet anbefale at hver budgivers første bud har minst 24 timers akseptfrist.

Dessuten inneholder retningslinjene regler som er ment å gi større åpenhet om budene, slik at kjøperen kan forvisse seg om at konkurrerende bud har vært reelle. Det nye er at kjøperen kan få se øvrige budgiveres navn.

Jeg ser meget positivt på frivillige ordninger, og at bransjen rydder opp i kritikkverdige forhold selv. Min oppfordring til eiendomsmeglere og advokater er at dere følger gjeldende retningslinjer og avgjørelser i klagenemnda. Det skader heller ikke å praktisere "god meglerskikk" -normen strengere enn strengt tatt nødvendig.

Når det gjelder spørsmålet om dagens lovgivning og praksis er betryggende for forbrukeren, vil vi nå få presentert synspunkter fra ulike eksperter på eiendomsmeglingsområdet. Jeg håper konferansen kan belyse aktuelle problemstillinger og antyde et svar på dette spørsmålet.

Takk for oppmerksomheten - og lykke til!