Historisk arkiv

Feil om nye bidragsregler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Nye bidragsregler

av barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim

Vi har nylig lagt frem vårt forslag til nye bidragsregler. Det har fra noen hold vært påpekt at intensjonene med forslaget er gode, men at regelverket er nærmest uforståelig og fører til økt konflikt mellom foreldrene.

For det første er det ikke slik at de foreslåtte reglene er så finmasket at trygdesystemet vil få problemer med å finne riktig bidrag. Det er riktig at det vil ta tid å få iverksatt endringen dersom Stortinget vedtar forslaget. Datasystemet som trygdeetaten i dag bruker ved fastsettelse av bidrag er ikke egnet til å behandle bidragssaker etter det nye regelverket, og det må derfor utvikles et nytt system. Selve beregningen av bidraget er ingen komplisert regneoperasjon – på departementets nettside www.barnebidrag.dep.no ligger det en bidragskalkulator som kan regne ut omtrentlig bidrag.

For det andre synes det som om Stavanger Aftenblad ikke har satt seg inn i hva som skal legges til grunn for samværsfradraget i bidraget. Det klare utgangspunktet i forslaget til nye regler er at skriftlig avtalt og offentlig fastsatt samvær kommer til fratrekk i bidraget. Vi foreslår at samværet deles inn i klasser. Hver samværsklasse gir, avhengig av barnets alder rett til et bestemt kronebeløp i fratrekk i bidraget. Også inntekt deles opp i "klasser". På denne måten unngår vi at små endringer i samværsomfanget eller i inntekten fører til endringer i bidraget.

For det tredje er det ikke riktig når Stavanger Aftenblad skriver at det åpnes for skjønn og merbyråkrati når barnets underholdskostnad skal fastsettes. Underholdskostnadene er beregnet til faste satser som gjelder for alle og det vil således ikke være rom for skjønn eller individuelle hensyn ved fastsettelsen av underholdskostnaden. På denne måten unngår vi konflikter mellom foreldrene med hensyn til underholdskostnaden.

Forslaget til nytt bidragsregelverk er et resultat av en avveining mellom millimeterrettferdighet og praktisk håndterbare løsninger. Noen vil hevde at flere komponenter øker konfliktnivået. Mitt utgangspunkt er det motsatte. Et regelverk som oppfattes som rettferdig vil kunne dempe konfliktene mellom foreldrene.

Innlegg i Stavanger Aftenblad 20. mars

VEDLEGG