Historisk arkiv

Høyres kvinneskatt kan bli virkelighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Høyres kvinneskatt kan bli virkelighet

av Karita Bekkemellem Orheim

barne- og familieminister

I Aftenposten 2. juli kaller Høyres kvinnepolitiske leder Gretha Thuen mine uttalelser om Høyres kvinneskatt for tull. Ja, hadde det bare vært så vel. En mor som tjener 250.000 og som blir syk to måneder i forbindelse med svangerskap vil f.eks tape ca. 6000 kr på Høyres opplegg. Er hun borte en uke vil hun ikke få lønn mandag, halv lønn tirsdag og onsdag og 90% lønn torsdag og fredag. Den samme moren vil med Høyres skattelette få en reduksjon på skatten på kun kr. 700 pr. år.

Og for ordens skyld: Thuen hevder at sykefraværet koster 85 milliarder. Dette er positivt galt – det riktige tallet er 40 til 45 milliarder.

Vi vet at kvinner er mer borte fra jobben enn menn. Ikke fordi kvinner skulker mer, men fordi kvinner jobber i tunge omsorgsyrker og ofte er dobbeltarbeidende. Jeg registrerer at Høyres svar på dette er mer forskning. Forskning er bra, men er en dårlig erstatning for en svekket privatøkonomi.

Jeg ser at Høyre erkjenner at de aller fleste som er borte fra arbeidet er det er det fordi de er så syke at de slett ikke kan gå på jobb. Disse skal altså betale for at noen utnytter ordningen. Det er et politisk valg jeg ikke vil være med på.

Høyre er i følge Thuen åpne for å forhandle om ulike modeller for endringer av sykelønnsordningen. Partiet vil ta utgangspunkt i Sandmannutvalgets innstilling. Flott, men da må Høyre vite at Sandmannsutvalgets forslag er et nullsumsforslag, mens Høyre legger opp til at eventuelle besparinger skal gå til de rikeste i form av skattelette.

I praksis går da den lønna vanlige arbeidstakere skulle hatt under sykdom rett i lommeboka til de som tjener mye.

Thuen bruker Sverige som et eksempel på en "vellykket" endring av sykelønnsordningen. Hun nevner ikke at bunnen var falt ut av Sveriges økonomi og at det krevde dramatiske virkemidler. Det er ikke situasjonen i Norge. Hun unnlater dessuten å nevne at Danmark først innførte en dag uten lønn i sin sykelønnsordning, for så å snu da erfaringene ble for dårlige.

Ifølge Thuen er "Høyres mål er å få ned kortidsfraværet og sørge for at det lønner seg å gå på jobb". Omskrevet betyr det at du skal tape på å være syk. Dette rammer først og fremst kvinnene.

Vårt mål er å få ned fraværet – også langtidsfraværet – uten at det rammer de som blir syke. Da må vi først og fremst ha fleksible arbeidsplasser som motvirker slitasje og som gjør det lettere å jobbe også i perioder man ikke kan yte 100%.

Derfor vil vi ikke ha Høyres kvinneskatt.

(Innlegg i Aftenposten 7. juli 2001)