Historisk arkiv

Kontantstøtten og innvandrerbarna

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Kontantstøtten og innvandrerbarna

Av Karita Bekkemellem Orheim,
barne- og familieminister

I en kronikk i Sunnmørsposten 30. mai forvarer Kristelig folkepartis May Helen Molvær Grimstad kontantstøtten. Hun støtter seg til evalueringen av denne ordningen og mener den beviser at partiet hadde rett når de anså kontantstøtten som en positiv reform. Hun peker spesielt på innvandrerbarna og deres delaktighet i barnehagen.

Mitt syn på kontantstøtten er velkjent og jeg skal ikke gjenta motargumentene her. Men jeg synes det er oppsiktsvekkende at Molvær Grimstad opplever det som positivt at innvandrerbarn ikke er i barnehagen de første årene fordi de da lærer sitt morsmål hjemme hos mor. I følge Molvær Grimstad skal dette gjøre det lettere for disse barna å lære norsk siden. Dette er med all respekt å melde feil. Selvsagt er det flott at innvandrerforeldre lærer barna sine sitt eget språk. Men dette må skje parallelt med norskopplæringen. De to-tre årene de mister med norskopplæring er vanskelig år å ta igjen. Dette må da Molvær Grimstad være enig i ?

Det er greit å kunne fastslå at Molvær Grimstad og jeg er enige i at kontantstøtten førte til at flere innvandrerbarn ble hjemme i stedet for i barnehagen. Det hadde blitt en ryddigere debatt om Molvær Grimstad hadde akseptert at dette er et problem. Da kunne vi vært uenige i kontantstøtten og enige om at vi måtte iverksette tiltak for å sikre innvandrerbarn norskopplæring fra de er små.

(Sunnmørsposten, 28.06.2001)

VEDLEGG