Historisk arkiv

Tall og tull om ledere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Tall og tull om ledere

Av barne- og familiminister Karita Bekkemellem Orheim

Dagens Næringsliv prøver med et snev av skadefryd på lederplass den 16.07 å bagatellisere Regjeringens innsats for å få kvinner inn i ledende stillinger i staten. Jeg vil derfor gjerne presisere utregningen, så kan leserne selv vurdere. Utviklingen går utvilsomt i riktig retning. Etter 8. mars i år er det ansatt totalt 47% kvinner (35 kvinner og 40 menn) i ledende stillinger i departementene totalt. Dette er en meget god utvikling og til å fryde seg over.

Når det gjelder alle stillinger i staten som er gått i statsråd, inklusiv dommere, proster og militære bl.a., er det rette tallet 179 utnevnelser hvorav 55 kvinner. Det utgjør 30%, men da er det også viktig å se hva som skjuler seg bak tallene. For eksempel består svarssektoren i stor grad av menn. For å få en så høy stilling at den utnevnes i statsråd, krever det at man har gått gradene i mange år i forsvaret. Svært få kvinner valgte forsvaret som karrierevei på åttitallet. Menn har gått gradene alene. Vi vil derfor spesielt fokusere på hvordan vi skal løse denne utfordringen. Denne problemstillingen gjelder også for politiet, der det kun jobber 20% kvinner.

At Regjeringen er opptatt av å endre problemet med skjev rekruttering i arbeidslivet generelt, bør være en sak som også Dagens Næringsliv ser viktigheten av. Der det er et dårlig rekrutteringsgrunnlag for kvinner, skapes det også en dominerende mannskultur. Da kan man faktisk gå glipp av viktige konkurransefortrinn som dyktige kvinner bidrar med. I stedet risikerer man å sitte med middelmådige menn på plasser der de dyktige kvinnene burde fått innpass med sine kvalifikasjoner for lenge siden. Derfor vil jeg nå, sammen med arbeidsminister Jørgen Kosmo, be om et møte med lederne i de mannsdominerte sektoren i staten. I tillegg vil jeg som likestillingsminister fortsatt ha fokus på rekruttering til alle posisjoner og stillinger i samfunnet.

(på trykk i Dagens Næringsliv 26.07.01)

VEDLEGG