Historisk arkiv

Angående langtidsproposisjonen for Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I forbindelse med en rekke oppslag i media den senere tid vil Forsvarsdepartementet presisere følgende:

Pressemelding

Nr.: 081/2000
Dato: 14.12.00

Angående langtidsproposisjonen for Forsvaret

I forbindelse med en rekke oppslag i media den senere tid vil Forsvarsdepartementet presisere følgende:

Forsvarsdepartementet arbeider nå med en langtidsproposisjon om Forsvarets utvikling og virksomhet. Proposisjonen skal gjelde for perioden 2002 til 2005. Arbeidet i departementet bygger blant annet på den fagmilitære tilrådingen fra forsvarssjefen (Forsvarsstudien 2000) og på innstillingen fra det bredt politisk sammensatte Forsvarspolitisk utvalg (FPU). Begge innstillinger ble lagt fram i sommer.

I behandlingen av organisatoriske spørsmål tilknyttet disse innstillingene har departementet hatt et behov for ytterligere å konsekvensutrede de forskjellige alternativene og kvalitetssikre de økonomiske beregningene i modellene. I den anledning ble det nedsatt åtte arbeidsgrupper. Arbeidet i arbeidsgruppene ble avsluttet 5. desember, og arbeidsgruppenes rapporter drøftes nå lokalt med de tillitsvalgtes organisasjoner ved Forsvarets avdelinger. Både Forsvarsstudien 2000, FPUs innstilling og arbeidsgruppenes anbefalinger er viktige innspill til den politiske beslutningsprosessen.

Når det gjelder spørsmål om offentliggjøring av delutredningene fra de åtte arbeidsgruppene viderefører Forsvarsdepartementet tidligere praksis med at interne dokumenter, med tilknytning til utarbeidelsen av stortingsproposisjoner eller meldinger, unntas offentlighet inntil disse legges fram for Stortinget. Langtidsproposisjonen for Forsvaret vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av februar.

Det samlede grunnlagsmaterialet vil nå bli gjenstand for en politisk behandling, og det understrekes i den sammenheng at ingen beslutninger er tatt. Det er først når proposisjonen legges fram for Stortinget i februar at resultatene av den politiske behandlingen i Regjeringen vil foreligge.