Historisk arkiv

Avtale om forsikringsordning for personell i internasjonale operasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

En ny forsikringsordning for Forsvarets personell i internasjonale operasjoner gir et godt grunnlag for å styrke rekrutteringen til slik tjeneste.

Pressemelding

Nr.: 30
Dato: 18.05.00

Avtale om forsikringsordning for personell i internasjonale operasjoner

En ny forsikringsordning for Forsvarets personell i internasjonale operasjoner gir et godt grunnlag for å styrke rekrutteringen til slik tjeneste. Endringene innebærer at yrkesskadeerstatningen etter fellesbestemmelsene økes fra 40 G fra ca. 1,9 til drøyt 3 millioner kroner (fra 40 G til 65 G) for personell som omkommer eller blir 100% ervervsmessig uføre. Erstatningsbeløpet gjelder for alle typer personell som deltar i internasjonale operasjoner.

På samme måte som tidligere gjelder forsikringsavtalen under tjeneste og fritid i operasjonsområdet og i forbindelse med styrkeoverføring. Virkeområdet er imidlertid noe utvidet. Først og fremst ved at uførhet som inntreffer utenfor operasjonsområdet under tjeneste, ferie- og fritidsopphold omfattes av avtalen, så sant det foreligger en årsakssammenheng mellom tjenesten i operasjonsområdet og skaden.

Sammenholdt med tilsvarende erstatning for statstjenestemenn for øvrig, er erstatningsbeløpet mer enn fire ganger høyere. Erstatningen for enslige arbeidstakere uten forsørgeransvar fordobles også fra 2 G til 4 G, det vil si til ca 188 000 kroner. I særskilte ilfeller kan det likevel tilstås erstatning inntil ca. 470 000 kroner.

Ønskeligheten av en forbedret forsikringsordning har stått sentralt i diskusjonen om rekruttering til internasjonale operasjoner. Spørsmålet ble viet stor oppmerksomhet under Stortingets behandling av Stortingsmelding 38 (1998-1999) Tilpasning av Forsvaret til deltagelse i internasjonale operasjoner da meldingen ble behandlet 13 april i år.

Særavtalen for tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner reforhandles for tiden i Forsvarsdepartementet. Det at forsikringsordningene nå har falt på plass er av stor betydning for disse forhandlingene.

Saksbehandler: Runar Todok 23092307