Historisk arkiv

Forsvarsdepartementet bekrefter informasjon om sunket russisk ubåt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvaret mottok i løpet av helgen informasjon som tydet på at et uhell hadde funnet sted med en russisk reaktordrevet ubåt.

Pressemelding

Nr.: 051/2000
Dato: 14.08.00

Forsvarsdepartementet bekrefter informasjon om sunket russisk ubåt

Forsvaret mottok i løpet av helgen informasjon som tydet på at et uhell hadde funnet sted med en russisk reaktordrevet ubåt. Ubåten tilhører Oscar II-klassen, en ubåttype som kan bestykkes med kryssermissiler og torpedoer.

Forsvaret mottok i løpet av helgen informasjon som tydet på at et uhell hadde funnet sted med en russisk reaktordrevet ubåt. Ubåten tilhører Oscar II-klassen, en ubåttype som kan bestykkes med kryssermissiler og torpedoer. Norske myndigheter har ingen grunn til å betvile russiske opplysninger framkommet i media om at ubåten ikke har atomvåpen om bord. Fartøyet hadde deltatt i en større russisk marineøvelse i forrige uke, der både overflatefartøyer og ubåter deltok. Ubåten ligger nå på ca 150 meters dyp i posisjonen 69 grader 40' nord og 37 grader 35' øst, det vil si i internasjonalt farvann. Det norske forskningsfartøyet Marjata holder seg i nærheten av denne posisjonen.

Norske myndigheter har ikke fått noen offisiell varsling om uhellet eller henvendelse om assistanse. Norge har ingen varslingsavtale med Russland om slike hendelser. Det er så langt ikke indikasjoner på radioaktive utslipp fra området.

Det er heller ingen ting som tyder på at russiske hjelpemannskaper har behov for assistanse, men norske myndigheter vil selvsagt være positivt imøtekommende i fall en slik henvendelse skulle komme.

Henvendelser avd dir Kirsti Skjerven, tlf 23 09 23 10 eller
rådgiver Runar Todok, tlf 23 09 23 07