Historisk arkiv

Godal deltar på EU-konferanse om militære styrker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal deltar tirsdag 21. november på annen dag av EUs såkalte styrkegenereringskonferanse i Brüssel

Pressemelding

Nr.: 079/2000
Dato: 20.11.00

Godal deltar på EU-konferanse om militære styrker

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal deltar tirsdag 21. november på annen dag av EU's såkalte styrkegenereringskonferanse i Brüssel. Denne dagen møtes EU's forsvarsministere med henholdsvis de 13 kandidatlandene for medlemskap i EU, samt Island og Norge (kalt 15+15 format) før EU-ministrene også møter med de seks NATO-allierte som ikke er EU-medlemmer (15+6 format). Dagen før avholder EU sine regulære møter med utenriks- og forsvarsministere og forsvarssjefer. Møtene den 20. og 21. november danner den sikkerhets- og forsvarspolitiske opptakten til EU-toppmøtet i Nice 7. og 8. desember.

Møtene finner sted i Ministerrådsbygningen i Bâtiment Justus Lipsius, rue de la Loi 175. Akkreditering via den norske EU-delegasjonen, tlf 00 322 2341167.

Forsvarsminister Godal deltar på denne del av konferansen som en konsekvens av at de 13 EU-kandidatlandene, samt Island og Norge er tilbudt å bidra i forbindelse med utviklingen av EU’s sikkerhets- og forsvarspolitiske struktur. Det foreligger ingen konkret agenda for møtene den 21 november, men det er lagt opp til at de enkelte land omtaler sine styrkebidrag til den planlagte utrykningsstyrken i EU. Norge meldte for sin del allerede i sommer inn Forsvarets innsatsstyrke for internasjonale operasjoner til EU styrkemål (Headline Goals). Stortinget sluttet seg i juni til etableringen av Forsvarets innsatsstyrke, som vil ha et personellgrunnlag på ca 3500 og kunne delta i operasjoner med ca halvdelen av denne styrken til enhver tid. EU’s planlagte militære styrke på ca 80 000 personer for den Felles sikkerhets- og forsvarspolitikk (ESDP) skal etter planen være klar innen år 2003 og vil i stor grad bestå av nasjonale styrkebidrag som kan brukes i ulike sammenhenger.

Den franske forsvarsminister Richard uttalte nylig at han håpet utestående spørsmål vedrørende de europeiske NATO-landene som ikke er EU-medlemmer sin deltakelse i ESDP-prosessen ble avklart før Nice-toppmøtet. Norges ambisjon er knyttet til behovet for å sikre permanent deltakelse i den beslutningsformende del av EU’s ESDP-struktur.

I praksis ønsker Norge en permanent samarbeidsstruktur i 15+6 formatet knyttet til EU’s sikkerhetspolitiske komité (PSC), en tilsvarende samarbeidsstruktur knyttet til EU’s militærkomité og et tett samarbeid i en EU-militær stab. Norge ønsker å bruke

15-+6 rammen som et format for samarbeid både i forhold til konkrete internasjonale operasjoner og til drøftelser av mer generelle europeiske sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål.

For ytterligere informasjon, kontakt pressetalskvinne Kirsti Skjerven tlf.: 23 09 23 10,

mobil: 908 49 752