Historisk arkiv

Investeringer i Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I St.prp. nr. 58 (1999-2000) går Forsvarsdepartementet inn for å bruke 25 millioner kroner over departementets budsjett for å opprettholde ingeniørkompetanse og tilknyttet virksomhet ved UMOE Mandal.

Pressemelding

Nr.: 28/2000
Dato: 12.05.00

Investeringer i Forsvaret

- Missiltorpedobåtenes plass i det framtidige forsvaret må avklares før regjering og Storting kan ta endelig stilling til ny produksjon. Dette sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal i en kommentar til at Forsvarsdepartementet i en proposisjon til Stortinget i dag vil bruke 25 millioner kroner over departementets budsjett for å opprettholde ingeniørkompetanse og tilknyttet virksomhet ved UMOE Mandal. En avklaring av eventuell MTB-produksjon kan skje i den kommende langtidsmelding for Forsvaret, som planlegges lagt fram ved årsskiftet, eller tidligst ved høstens budsjettbehandling.

Godal knytter sin kommentar til at Forsvarssjefen i sin Forsvarsstudie 2000, som er inne i sin avslutningsfase, etter alt å dømme vil reise spørsmålet om utfasing av hele MTB-våpenet fra Sjøforsvaret.

  • Dette vil ha vidtgående følger utover selve spørsmålet om igangsetting av Skjold-klassen, framholder Godal.

En tilpasning av aktuelle prosjekter til de økonomiske realiteter og behov for handlingsrom i forhold til prioriteringer som skal gjøres i neste langtidsmelding, er styrende for innholdet i den såkalte investeringsproposisjonen, St.prp. nr 58 (1999-2000). Regjeringen foreslår blant annet at kampflyprosjektet ikke gjennomføres. Kampflyvåpnet vil også i fremtiden være et viktig element i styrkestrukturen, men hensynet til en optimal disponering av knappe ressuser gjør at Forsvaret vil miste mye av handlefriheten for den neste langtidsmeldingen dersom kampflykjøpet gjennomføres nå. Det satses i stedet på nye våpensystemer som vil gi utvidete anvendelsesområder for det oppdaterte (MLU) F-16.

En rekke andre spørsmål som den senere tid har vært mye i fokus avklares, men en totaloversikt over ny investeringsprofil kommer først i langtidsmeldingen.

I henhold til gjeldende retningslinjer inviteres Stortinget i denne investeringsproposisjonen til å godkjenne nye materiellprosjekter med en totalramme over 500 mill NOK og nye eiendom-, bygg- og anleggsprosjekter med totalramme over 25 mill NOK - de såkalte kategori 1-prosjektene. I tillegg ber FD om at nødvendige endringer av allerede godkjente prosjekter blir godkjent. Dette omfatter blant annet:

  • Prosjektet med spesialkjøretøy på stormpanservognchassis avsluttes.
  • Prosjektet med anskaffelse av middelstunge transportfly avsluttes.
  • Rygge hovedflystasjon får ny brannstasjon. Kostnadsramme 43 mill NKR.
  • Grensevakten ved Garnisonen i Sør-Varanger oppgraderes. Kostnadsramme 45 mill NKR.
  • Nytt taktisk treningssenter på Rena leir. Kostnadsramme 62 mill NKR.
  • Sammenbinding av Mauken og Blåtind skytefelt. Prosjektet videreføres innenfor en kostnadsramme på 143 mill NKR.
  • Stiftelsen Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum i Horten, innvilges i forståelse med Kulturdepartementet og etter søknad et rentefritt lån på 6 mill NKR i inneværende år. Stiftelsen tilbakebetaler lånet med 1 mill kroner pr år over de neste seks år.


Av øvrig virksomhet ønsker departementet blant annet å informere Stortinget om:

  • Det nordiske samarbeidsprosjektet Nordic Standard Helicopter Program, som blant annet omfatter en mulig anskaffelse av maritime helikoptre. Forespørsel om tilbud til fem potensielle leverandører er sendt ut, og prosjektet legges frem for Stortinget til godkjenning i St prp nr 1 (2000-2001).
  • Forsvarets omstilling er avhengig av nødvendig IT-støtte. Prosjektene FISBASIS og GOLF skal ivareta henholdsvis en felles IT-infrastruktur for Forsvarets informasjonssystem (FIS) og etableringen av en felles basisplattform for FIS og et nytt økonomisystem. Disse prosjektene skal erstatte det mangfold av systemer som vi har i dag og som i stor grad har overlappende virkemåte.


For ytteligere spørsmål kontakt presserådgiver Runar Todok på tlf. 2309 2307 / 909 12 510