Historisk arkiv

Nordisk forsvarsministermøte i Ribe, Danmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

De nordiske forsvarsministerene møttes tirsdag 25 og onsdag 26 april i Ribe, Danmark.- Betydningen av et åpent og tett samarbeid mellom EU og de europeiske NATO-landene som ikke er medlemmer av EU, ble understreket.

Pressemelding

Nr.: 24
Dato: 26.04.00

Nordisk forsvarsministermøte I Ribe, Danmark

De nordiske forsvarsministerene møttes tirsdag 25 og onsdag 26 april i Ribe, Danmark.

- Betydningen av et åpent og tett samarbeid mellom EU og de europeiske NATO-landene som ikke er medlemmer av EU, ble understreket. Behovet for utvikling av samarbeidsarrangementer ble påpekt. Dessuten var det enighet om anvendelse av NATOs forsvarsplanleggingssystem i oppbygningen av EU's krisehåndteringskapasitet, sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

Forsvarsministerene Hækkerup (DK), Enestam (F), von Sydow (S) og Godal (N) drøftet utviklingen av det nordiske samarbeide innenfor NORDCAPS (Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support). De besluttet blant annet å utvikle videre det nordiske styrkeregisteret som vil anvendes for å sette sammen felles nordisk, militære bidrag opp til brigadestørrelse. Slike styrker vil kunne stilles til rådighet for det internasjonale samfunn i fredsoperasjoner. Det ble besluttet å etablere et fast planleggingselement for NORDCAPS-styregruppen med èn til to offiserer fra hvert land plassert i Stockholm.

Status i helikoptersamarbeidet mellom de nordiske land ble også diskutert. Det ble uttrykt tilfredshet med fremdriften i prosjektet og det forventes at valg av enhetshelikopter vil skje i slutten av inneværende år.

Det var enighet om at Norge, Sverige og Finland i tilknytning til Nordic Ammunition Company (NAMMO) vil utarbeide en felles avtale angående forsyningssamarbeid og eksportkontroll innenfor ammunisjonsområdet.

Nylig avtroppet sjef for den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo, general Reinhardt, deltok i diskusjonen onsdag. Mulighetenene for et utvidet multinasjonalt logistikksamarbeid for SFOR (Bosnia) og KFOR (Kosovo) ble drøftet.