Historisk arkiv

Norge har ledet arbeidet med luftkontrollsenter i Baltikum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Øystein Singsaas i Forsvarsdepartementet deltar i dag, 6. juni, under åpningen av det regionale luftkontroll- og koordineringssenteret (Regional Air Surveillance Co-ordination Centre (RASCC)) i Kaunas i Litauen.

Pressemelding

Nr.: 038/2000
Dato: 06.06.00

Norge har ledet arbeidet med luftkontrollsenter i Baltikum

Statssekretær Øystein Singsaas i Forsvarsdepartementet deltar i dag, 6. juni, under åpningen av det regionale luftkontroll- og koordineringssenteret (Regional Air Surveillance Co-ordination Centre (RASCC)) i Kaunas i Litauen. Senteret vil ivareta både sivile og militære behov for luftovervåking. Norges lederskap i prosjektet har blant annet omfattet koordinering av bidragene fra USA og en rekke andre europeiske land. Norge har selv bidratt med 25 mill. kroner fra 1997-2000. Det er også satt av ca. 8,5 mill kroner til oppfølging neste år.

Norge har ledet arbeidet med å bygge opp et regionalt luftkontroll- og koordineringssystem for de baltiske stater siden våren 1997. Hensikten med etableringen av sentret er å gjøre de baltiske statene i stand til å overvåke sitt eget territorium, både sivilt og militært. Kontroll og overvåking av eget territorium og grenseområder er viktig for staters suverenitetshevdelse. For å redusere kostnadene har Estland, Latvia og Litauen valgt å gå sammen om et regionalt luftkontroll- og koordineringssenter i stedet for tre nasjonale. Sentret skal kunne motta, integrere og distribuere informasjon om situasjonen i luftrommet over de tre landene. I tillegg skal det være et knutepunkt for utveksling av informasjon mellom de baltiske statene og nabolandene. Sentret er etablert i Kaunas i Litauen med lokale knutepunkt i Estland og Latvia . Behovet for fortsatt nasjonal kommando og kontroll vil ivaretas ved de nasjonale operasjonssentrene.

Forsvaret ved Luftkontrollinspektoratet har ledet det praktiske arbeidet i den tekniske undergruppen som bl.a. har skaffet til veie nødvendig infrastruktur og radarstasjoner Prosjektet har bidratt til vesentlig kontakt mellom Baltikum og norsk industri.

For mer informasjon:

www.odin.dep.no/fd/publ/fd-aktuelt/200003.html