Historisk arkiv

Offisiell åpning av et permanent nordisk planleggingselement i Näsby park, Stockholm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

De fire nordiske land åpnet onsdag 1. november offisielt det militære planleggingselementet for NORDCAPS som ligger i Näsby park, ca. 10 km nord for Stockholm.

Pressemelding

Nr.: 072/2000
Dato: 01.11.00

Offisiell åpning av et permanent nordisk planleggingselement i Näsby park, Stockholm

De fire nordiske land vil onsdag 1. november kl. 1500-1600 offisielt åpne det militære planleggingselementet for NORDCAPS som ligger i Näsby park, ca. 10 km nord for Stockholm.

Planleggingselementet ble etablert 1. oktober og består av totalt 6 stabsoffiserer fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. Beslutningen om å etablere en stab ble tatt under nordisk forsvarsministermøte i Danmark i april 2000. Bakgrunnen var behovet for å forbedre de nordiske lands evne til hurtig å utplassere en felles styrke til internasjonale operasjoner under ledelse av NATO, FN, OSSE eller eventuelt EU. Hovedformålet vil være å videreutvikle det nordiske styrkeregisteret i NORDCAPS (Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support)for å kunne bidra med en nordisk enhet opp til brigade størrelse. Staben skal også planlegge og koordinere det nordiske samarbeidet innenfor militær krisehåndtering, og sørge for en mer effektiv gjennomføring av alle aktivitetene i NORDCAPS.

NORDCAPS har i dag tre organisasjonsnivåer: forsvarsministermøtene, en styringsgruppe med representanter fra de respektive forsvarsdepartementer, samt en militær koordineringsgruppe (MKG) med representanter fra de respektive militære hovedkvarterer. Planleggingselementet er underlagt MKG.