Historisk arkiv

Opplæring av baltisk personell i eksplosivrydding

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge og Latvia har undertegnet en bilateral avtale for samarbeid om oppbygging av et treningssenter for eksplosivrydding i Latvia.

Pressemelding

Nr.: 045/00
Dato: 23. juni 2000

OPPLÆRING AV BALTISK PERSONELL I EKSPLOSIVRYDDING

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal og den latviske forsvarsminister Girts Valdis Kristovskis har undertegnet en bilateral avtale for samarbeid om oppbygging av et treningssenter for eksplosivrydding i Latvia. Avtalen trådte i kraft ved forsvarsminister Godals signering 14. juni i år. Ved treningssenteret skal det utdannes inntil tolv latviske operatører hvert år.

Prosjektet startet i 1999 og skal gå over tre år med en kostnadsramme på til sammen 7 308 000 kr. som dekkes av Norge. Utdanningen skjer under ledelse av Våpenteknisk regiment, men innen termineringen av prosjektet i 2001 skal senteret være etablert, og utdanning av personell skal foregå med latvisk personell og materiell.

Norge støtter oppbygging av baltisk kapasitet innen eksplosivrydding som ledd i oppfølgingen og utdypingen av det bilaterale sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeid med partnerland og andre land utenfor NATO. Intensjonen er å bygge opp kompetanse som skal komme befolkningen i de baltiske land direkte til gode. Man står overfor et stort arbeide med å rydde eksplosiver i de baltiske land etter første og andre verdenskrig og i tilknytning til tidligere sovjetiske skyte- og øvingsområder.

Det forutsettes fra norsk side at dette kompetansesenteret kan åpnes for deltagelse fra de øvrige baltiske land; Estland og Litauen, dersom disse skulle ønske å delta i prosjektet på et senere tidspunkt. Fra norsk side anser man dette prosjektet til åpenbart å kunne bidra til å bygge opp verdifull kompetanse som vil gi konkrete og synlige resultater sett med både militære og sivile øyne.